emg home

RSS

U 2012. 25 milijardi dinara manje subvencija iz budžeta

25. jun 2011. | 15:02

Izvor: Emg.rs

Grad: Mokra Gora

Marinko Bošnjak, šef Odseka za makroekonomske i fiskalne analize Ministarstva finansija Srbije izjavio je danas da se za sledeću godinu u budžetu za subvencije i pozajmice planira nešto više od 56 milijardi dinara, što je za 25 milijardi manje nego ove godine.

"U budžetu ne postoji prostor da se subvencije zadrže na sadašnjem nivou, a uz to postepenim izlaskom iz krize smanjiće se potreba za nekim subvencijama i one će biti ukinute", najavio je Bošnjak na skupu "Planirajmo 2012.", koju su na Mokroj Gori organizovali Ekonomski institut, Mokrogorska škola mendžmenta i Privredna komora Srbije. 

On je precizirao da na plate i penzije odlazi više od polovine svih rashoda države.

Fiskalnim okvirom za 2012. planirano je da se za plate u javnom sektoru izvdoji 368,4 milijarde dinara, dok će ukupni izdaci za penzije naredne godine biti 472 milijarde dinara.

On je istakao da se za sledeću godinu planira rast BDP-a od četiri odsto i obaranje inflacije na pet procenata.

U naredne tri godine Ministarstvo finansija planira rast zaposlenosti za sedam odsto, kazao je Bošnjak, uz opasku da je ta procena možda previše optimistička i da bi mogla biti korigovana.

"Ministarstvo finansija poštovaće utvrđena fiskalna pravila i u naredne tri godine nivo javne potrošnje mora se smanjiti sa 44,3 na 41,4 odsto BDP-a. To podrazumeva oštro fiskalno prilagođavanje i smanjenje nekih rashoda uz povećanu naplatu poreza", rekao je Bošnjak.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: BDP, Subvencije, Fiskalna pravila

Ličnosti: Marinko Bošnjak

Događaji: Vivaldi forum


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi