emg home

RSS

Skupština ratifikovala niz sporazuma

05. jul 2011. | 15:53 15:57

Izvor: Beta

Skupština Srbije potvrdila danas sporazum o davanju garancije za zaduženje Srbijagasa za 210 miliona evra. Taj novac je namenjen održavanju tekuće likvidnosti tog javnog preduzeća.

Skupština je odobrila sporazum o davanju državne garancije u korist šest komercijalnih banaka po zaduženju preduzeća Srbijagas. Rok za vraćanje kredita je osam godina, a period mirovanja otplate glavnice do tri godine.

Potvrđen je i Sporazum Vlade Srbije i Saveta ministara BiH u oblasti obrazovanja, kulture i sporta.

Skupština je ratifikovala i nekoliko medjunarodnih sporazuma, među njima Sporazum Srbije s NATO-om o bezbednosti informacija i Kodeksu o postupanju.

Skupština je ratifikovala i sporazum Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o regulisanju duga te zemlje prema Srbiji. Albanija bi na osnovu sporazuma trebalo da vrati oko 8,5 miliona dolara duga nastalog
na osnovu robnog prometa Albanije i SFRJ.

Potvrđeni su i sporazum sa Španijom o saradnji u borbi protiv kriminala, trgovinski sporazum Vlada Srbije i Kuvajta, sporazum o saradnji Srbije i Maroka u oblasti kulture, obrazovanja, komunikacija i omladine i sporta.

   

Formirana Komisija za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija

Skupština je donela odluku o obrazovanju Komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija. Zadatak te komisije je da utvrdi stanje u toj oblasti i mere za otklanjanje nepravilnosti i unapređenje zaštite prava zatvorenika.

Formiranje te komisije je jedan od uslova Evropske komisije koji Srbija mora da ispuni da bi postala kandidat za prijem u EU. Komisiju će činiti pet članova skupštinskih odbora, od kojih tri iz odbora nadleznih za pravosuđe, a dva iz odbora za ljudska prava, zdravlje ili socijalnu politiku.

Skupština Srbije će posebnom odlukom izabrati članove te komisije.

Poslanici su izglasali i Odluku o organizaciji i radu Skupštine Srbije. Tom odlukom je utvrđeno da skupštinska služba ima šest jedinica: kabinet predsednika Skupštine, Generalni sekretarijat, sektore za zakonodavstvo, međunarodne odnose, opšte poslove i za održavanje objekata.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sporazumi, Garancije

Institucije: Skupština Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Parlament potvrdio sporazume o zaduživanju Srbije

    18. oktobar 2011. 15:10 |

  • Poslanici bez saglasnosti o Izveštaju Vlade o Kosovu

    01. novembar 2011. 19:11 |

  • Jovanović: Izveštaj Vlade o Kosovu preti evropskoj budućnosti

    01. novembar 2011. 15:11 |