emg home

RSS

Komisija: Beko da preuzme Novosti ili da ih proda

05. jul 2011. | 16:54

Izvor: Beta, Emg.rs

Komisija za hartije od vrednosti naložila firmama u vlasništvu Milana Beka, koje poseduju 62,42 odsto akcija novinskog preduzeća Novosti, da daju ponudu za preuzimanje preostalih akcija ili da prodaju vlasnički udeo veći od 25 odsto akcija.

Komisija je uvela i privremenu meru kojom je ograničila upravljačka prava Ardosu, Trimaksu i Karamatu na 25 odsto ukupnih upravljačkih glasova, koje će važiti do momenta objavljivanja ponude za preuzimanje manjinskog paketa ili do prodaje akcija.

Kako je rečeno u Komisiji, te firme će srazmerno udelu u Novostima morati da prodaju akcije koje prelaze zakonski minimum ili da daju ponudu za preuzimanje preostalih akcija u toj kompaniji.

Manjinski akcionari Novosti poseduju 37,58 odsto akcija, to jest Republika Srbija 29,5 odsto, Fond Penzijsko-invalidskog osiguranja 7,15 odsto i mali akcionari 0,92 odsto.

Beko je danas u saopštenju potvrdio da je dobio rešenje Komisije za hartije od vrednosti i najavio da će konačnu odluku doneti nakon konsultacija sa medijskom kućom WAZ.

U posedu austrijskog Ardosa je 24,9 odsto akcija Novosti, dok druga ausutrijska firma Trimaks ima udeo od oko 25 odsto, a kiparska kompanija Karamat 13 odsto akcija.

Zakon propisuje da ako neka firma dostigne više od 25 odsto akcija vlasnik mora da da javnu ponudu za preuzimanje do 100 odsto akcija ili da proda sve akcije preko 25 procenata, a do prodaje može mu se ukinuti pravo glasa na sve akcije preko 25 procenata.

Austrijski holding Ost koji je vlasništvo nemačke medijske grupacije WAZ zatražio je u januaru ove godine od Komisije za zaštitu konkurencije Srbije odobrenje da preuzme 62,4 odsto akcija kompanije Novosti, koje u vlasništvu Beka.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji, Vlasnički odnosi

Ličnosti: Milan Beko

Institucije: Fond penzijsko-invalidskog osiguranja

Kompanije: Novosti, WAZ, Ardos, Trimaks, Karamat, Ost


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi