emg home
RSS

Poslodavci uglavnom poštuju preporuke o zaštiti radnika

15. jul 2011. | 13:35

Izvor: Beta

Poslodavci u Srbiji uglavnom poštuju preporuke o zaštiti zaposlenih koji rade na otvorenom u vreme kad su visoke temeprature, izjavio je danas predsednik Sindikata građevinara Beograda Miodrag Milović.

"Naše kontrole pokazuju da većina poslodavaca primenjuje mere zaštite radnika u vreme tropskih temperatura. U slučajevima kad nije moguće obustaviti rad organizuju se češće pauze i radnicima omogućuje da se rashlade i osveže", rekao je Milović.

On je istakao da su u najtežoj situaciji građevinski radnici koji su angažovani u poslovima koji moraju da budu završeni u određenom roku, pogotovo kad rade sa asfaltom čije temperature dostižu 140 stepeni Celzijusa.

"Za sada postoji samo preporuka Ministarstva rada i socijalne politike da se radnicima omogući da ne obavljaju teške fizičke poslove na temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa od 11.00 do 16.00. Naš sindikat se zalaže da to bude zakonska obaveza, kako ne bi od dobre volje poslodavaca zavisilo koji način će radnici biti zaštićeni i to ne samo na visokim, nego i na niskim temperaturama", rekao je Milović.

Portparol Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić rekao je agenciji Beta da poslodavci koji nisu u mogućnosti da u potpunosti obustave rad preko dana kad su najveće temperature svojim radnicima daju pauze na 30 do 45 minuta.

"Poslodavci nastoje da obezbede uslove da radnici puaze provode u zatvorenoj prostoriji, na udaljenosti do 200 metara, gde ima vode za piće i osveženja. Takođe kontrolišu da li im je dok rade odgovarajuća odeća i druga zaštita", rekao je Rajić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Zaštita na radu

Ličnosti: Dragoljub Rajić, Miodrag Milović

Institucije: Unija poslodavaca Srbije, Sindikat građevinara Beograda


Unesite tekst komentara:

<<

01. avgust - 07. avgust 2011.

>>