emg home
RSS

Uskoro odluka Vlade o smanjenu poreza i doprinosa na zarade

12. maj 2011. | 13:41 14:02

Izvor: Beta

U narednih nedelju dana Vlada Srbije treba da se saglasi s predlogom Ministarstva za ekonomiju da u narednih godinu dana porezi i doprinosi za nove zaposlene sa sadašnjih oko 60 budu smanjeni na 30 odsto, izjavio za novi broj Ekonom:easta ministar za ekonomiju Nebojša Ćirić.

Kako je rekao Ćirić, u tom ministarstvu očekuju odluku Vlade o meri koja bi, ubeđene su srpske vlasti, trebalo da podigne broj zaposlenih pošto ih država učini „jeftinijima“ za poslodavce.

“Poslodavci bi tako praktično plaćali 50 do 60 odsto manje poreza“, kaže Ćirić za Ekonom:east. Na pitanje da li je ta mera države nefer prema onima koji su uredno prijavljivali svoje zaposlene, odnosno nisu ih držali u takozvanoj sivoj zoni, neprijavljene, Ćirić odgovara da buntu nema mesta jer će se manji porezi i doprinosi odnositi samo na nove zaposlene.

 

Unija: Smanjenje poreza ima mali značaj

Unija poslodavaca Srbije smatra da će najavljeno smanjenje poreskih opterećenja za nove zaposlene imati izvesnog značaja u povećanju zaposlenosti, ali da je pre svega neophodno izvršiti poresku reform u celini.

Portparol Unije Dragoljub Rajić kazao je da ta mera, koju je najavila potpredsednica Vlade Verica Kalanović, neće imati veći efekat ako se ne uvede i oštra kazna za one koji je ne poštuju. "Smatramo da je mnogo bolji način da se smanje opterećenja pojedinim privrednim granama gde ima mnogo rada na crno, na primer u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i tekstilnoj industriji, gde oko 300.000 ljudi radi na crno. Smanjenje opterećenja i oštre sankcije imali bi pozitivan efekat", kazao je on.

On je kazao da se u poslednje vreme veliki deo firmi koje su čak ranije dobro poslovale da bi preživele dogovore sa svojim radnicima da im jedan deo novca isplaćuju na ruke kako bi izbegli plaćanje poreza i doprinosa na celu sumu. Porezi i doprinosi čine oko 62 odsto bruto zarade.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi