emg home
RSS

Ubijen policajac u Zrenjaninu

21. jul 2011. | 13:36 14:42

Izvor: Beta

Grad: Zrenjanin

Jedan policajac iz Zrenjanina ubijen je danas tokom hapšenja osumnjičenog za nasilje u porodici. Osumnjičeni je takođe stradao u obračunu s policijom, rekao je danas direktor policije Milorad Veljović.

U akciji je ubijen policajac Aleksandar Rkman, a na njega je pucao Goran Petrović, kog je policija pokušala da privede. Petrovića su potom ubili policajci koji su sa Rkmanom bili u akciji.

U obračunu su ranjeni jedan policajac i otac Gorana Petrovića. Oni su lakše ranjeni i smešteni su u bolnicu.

"Ono što je činjenica jeste da policija svakim danom trpi napade i nasilje. Nisam siguran da javnost to dovoljno shvata. I jutros je cenu svog posla platio životom jedan mladi kolega, jednostavno nije imao sreće", rekao je Veljović novinarima. Kako je dodao, policajci koji su intervenisali nosili su pancire, a u akciju su krenuli po nalogu suda, zbog prijave za nasilje u porodici.

Veljović je dodao da je Petrović video da policajci nose pancire i da im je pucao u glavu, odnosno vrh pancira.

 

Dačić: Kazna za napad na policiju mora da bude maksimalna

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da kazna za napad na policiju mora da bude maksimalna moguća i da pravosudni organi moraju da imaju u vidu da je svaki napad na policiju napad na državu.

"Policajci moraju da imaju povlašćeniji tretman u državi i ne mogu da budu glineni golubovi", rekao je Dačić novinarima povodom ubistva i ranjavanja policajaca u Zrenjaninu.

Dačić je rekao da za tri godine, koliko je na čelu ministarstva, nije doživeo da ljudi koji su digli ruku na policajca budu adekvatno kažnjeni.

"Napadač je stradao i nikakva kazna više nije moguća", kazao je Dačić i istakao da je policija došla u stan Gorana Petrovića po nalogu istražnog sudije koji je naredio pretres, a po prijavi koju su poslali roditelji Petrovića.

Dačić je izrazio saučešće zbog smrti policajca Aleksandra Rkmana i istakao da će se Ministarstvo unutrašnjih poslova brinuti o njegovoj porodici, "iako to nije neka uteha".

On je istakao da je ovaj slučaj veliki izazov za Srbiju i pozvao sve da najoštrije osude takve napade koji su rezultirali gubitkom ljudskog života.

"Policija obavlja posao zbog države i građana i svi koji žive u Srbiji moraju da znaju koliko je taj posao težak", rekao je on.

On je rekao da je stradali policajac imao 29 godina i da je iza sebe ostavio suprugu i dete. Dodao je da je proteklih decenija ukupno stradalo oko 1.000 policajaca na dužnosti.

 

PSS: Neophodno proširiti ovlašćenja policajaca u Srbiji

Policijski sindikat Srbije saopštio je danas, povodom ubistva kolege Aleksandra Rkmana (31) iz Zrenjanina koji je bio na službenoj dužnosti, da je neophodno proširiti ovlašćenja policajaca u Srbiji i regulisati propise.

Kako je saopšteno, da bi se izbegle situacije u kojima strada policija na dužnosti potrebno je doneti i poseban pravilnik koji se isključivo odnosi na hapšenja osoba sa kriminalnim dosijeom i sklonošću ka nasilju.

Propisi prilikom privođenja kriminalaca u Srbiji, kako je navedeno, zastareli su i neprilagođeni novim okolnostima i Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da reaguje.

"Ovo je još jedan primer rizika sa kojima se policajci svakodnevno susreću i pokazatelj da su u društvu mnoge vrednosti poremećene, kad se neko odluči da hladnokrvno metkom u glavu ubije policajca", ističe se u saopštenju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Hronika, Policija

Ličnosti: Ivica Dačić, Milorad Veljović

Institucije: Policijski sindikat Srbije, MUP Srbije


Unesite tekst komentara:

21. jul 2011. 16:06:15

| stanislava

2

tuzno i zalosno.izgubljen je jedan mladi zivot zbog nekog ko taj zivot nije ni zasluzio.kad ce prestati stah,da pravdu u svoje ruke uzimaju oni koji tu pravdu nikad nisu ni postovali.iskreno saucesce porodici poginulog policajca:(:(:(

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi