emg home
RSS

Ćirić: Očekujem rešenje blokade plasmana robe na Kosovo

01. avgust 2011. | 09:52

Izvor: Beta, RTS

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je danas da očekuje rešenje problema blokade plasmana srpske robe na Kosovo, nakon što se Beograd žalio članicama CEFTA sporazuma.

Ćirić je, gostujući na RTS-u, rekao da je blokadom plasmana srpske robe prekršen CEFTA sporazum i dodao da se Beograd članicama tog sporazuma žalio još 25. jula.

Ćirić je kazao da sada postoji rok od 90 dana tokom kojih nesporazum Beograda i Prištine može da bude rešen bilateralnim konsultacijama ili medijacijom.

"Ako se to ne desi Srbija može da traži međunarodnu arbitražu tokom koje može i da zatraži isplatu štete nastale zabranom uvoza", kazao je Ćirić.

Ćirić je podsetio da su predstavnici UNMIK-a predložili da se pitanje pečata carine Kosova rešava u okviru CEFTA sporazuma, a ne u bilateralnim razgovorima Beograda i Prištine i naveo da će Vlada Srbije to razmotriti.

On je ocenio da "sve što se dešavalo na Kosovu prethodnih dana govori da je embargo na plasman srpske robe bila politička a ne ekonomska odluka".

Ćirić je rekao da Srbija na teritoriju Kosova godišnje plasira robu vrednu oko 350 miliona evra i dodao da se vlasti u Beogradu trude da pronađu načine da roba stigne na Kosovo.

Zemlje regiona potpisale su sporazum CEFTA o slobodnoj trgovini. Kosovo je, budući da Beograd ne priznaje nezavisnost Prištine, sporazum potpisalo kao UNMIK-Kosovo. UNMIK-Kosovo trenutno predsedava CEFTA sporazumom.

Pitanje pečata trebalo je da bude rešavano na pregovorima Beograda i Prištine u Briselu 20. jula, ali su ti pregovori otkazani. Priština insistira da su njeni pečati u skladu sa Rezolucijom 1244, a da Beograd njihovim nepriznavanjem zabranjuje izvoz kosovske robe u Srbiju.

Vlada Kosova je zbog toga uvela zabranu uvoza robe iz Srbije, a 26. jula je pokušala da preuzme i prelaze na severu Kosova gde se ta zabrana nije sprovodila.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: CEFTA, Embargo, Kosovska kriza

Lokacija: CEFTA

Ličnosti: Nebojša Ćirić

Institucije: CEFTA, UNMIK


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>