emg home
RSS

Standard end Purs: Nije bilo dvoumljenja oko rejtinga SAD

08. avgust 2011. | 15:17

Izvor: Beta

Jedan od direktora Standard end Pursa (Standard & Poor's) rekao je danas da se apsoulutno nije dvoumio o odluci te agencije da snizi kreditni rejting SAD i odbacio kritike da je odluka zasnovana na lošem proračunu. 

Cene akcija na svetskim berzama u padu su danas, prvog radnog dana pošto je u petak objavljena odluka Standard end Pursa da snizi kreditni rejting SAD s najvišeg AAA na AA+.

Šef za rejtinge država u Standard end Pursu Dejvid Birs rekao je za televiziju Ej-Bi-Si (ABC) da je odluka te agencije zasnovana na nekoliko činjenica, među kojima su šteta naneta reputaciji SAD za vreme višenedeljne rasprave u Kongresu o granici zaduživanja i bojazni da su javne finansije SAD neodržive.

Upitan da li se dvoumio oko smanjenja rejtinga, Birs je rekao "apsolutno ne".

Birs je negirao ocene iz ministarstva finansija SAD da je Standard end Purs odlučivao na osnovu analize koja je imala grešku od 2.000 milijardi dolara.

"Zamisao da smo pogrešili za 2.000 milijardi dolara je prosto dimna zavesa zbog nezadovoljstva našom odlukom", rekao je on.

Direktor Standard end Pursa je međutim rekao da je snižavanje rejtinga s AAA na AA+ "veoma malo smanjenje" koje ne predstavlja "katastrofalno opadanje kreditne vrednosti SAD".

Standard end Purs je u petak prvi put SAD smanjio kreditni rejting otkada je dodeljen 1917. godine. Preostale dve velike agencije za kreditne rejtinge Mudiz (Moody's) i Fič (Fitch) zadržale su Americi vrhunski rejting.

Birs je rekao da SAD mogu vratiti vrhunski rejting kod Standard end Pursa ako klima u Vašingtonu bude povoljnija da se demokrate i republikanci slože o fiskalnoj politici i "ako se u budućnosti pojavi program snažnije i veće fiskalne stabilizacije". 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kreditni rejting

Kompanije: Moody's, Standard and Poor's


Unesite tekst komentara:

<<

08. avgust - 14. avgust 2011.

>>

Povezani naslovi