emg home
RSS

Šoškić: Pomoć građanima redizajniranjem plana otplate

15. avgust 2011. | 10:46 11:23

Izvor: Tanjug, Beta

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da postoje različite mogućnosti za olakšanje tereta građanima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima, koje se, pre svega, odnose na redizajniranje plana otplate tih zajmova.

"Dijapazon mogućih rešenja je veliki, treba biti oprezan da se ne narušavaju postulati ravnopravnosti i dobre tržišne utakmice, da nemamo situaciju u kojoj ćemo drugačije tretirati građane zavisno od toga da li su uzeli kredit u jednoj ili drugoj valuti", rekao je Šoškić.

"Rešenje koje ide u pravcu toga da država treba da interveniše trebalo bi vrlo oprezno analizirati, imajući u vidu da nemamo budžetskih sredstava za tu vrstu subvencije. S druge strane, ne smemo narušiti ravnopravnost građana, u smislu da se pomažu jedni, a ne drugi, jer inicijalno su krediti denominirani u švajcarskim francima bili jeftiniji i ljudi koji su ih uzeli dugo su imali niže kamatne stope, pa je i danas kamatna stopa niža nego na kredite u evrima i drugim valutama", ukazao je guverner.

Šoškić je ukazao na dobrovoljno restrukturiranje dugova građana koje u sebi podrazumeva različite mogućnosti, a jedna od njih je da se produže rokovi dospeća, što po pravilu može da smanji mesečne rate. "U okviru razgovora koji građani mogu imati sa bankama potpuno je legitimno postaviti pitanje da li je moguće da se u određenom vremenskom periodu mesečne rate fiksiraju, a da se nakon isteka tog roka dizajnira plan otplate na način da dužnici mogu redovno da izmiruju obaveze, uz eventualno produženje tog roka", naveo je guverner.

Kao mogućnost ostaje i konverzija kredita u neku drugu valutu, dodao je Šoškić. "Ja svakako ne bih preporučio građanima da tu mogućnost ne analiziraju, ali treba imati u vidu ako pređete iz jedne valute koja je doživela svoj istorijski maksimum, kao švajcarski franak sada, u tom trenutku i po tom kursu, onda je pitanje da li je to dugoročno najisplativija mogućnost", istakao je guverner.

Šoškić je naglasio da ne postoje magična rešenja za probleme građana čije su rate kredita porasle zbog jačanja švajcarske valute i da se i ponuđena rešenja u drugim zemljama svode na različiti dizajn plana otplate kredita.

 

Nagli pad franka

Švajcarski franak je danas naglo pao posle vesti da nacionalna banka namerava da uspostavi privremeni ciljni okvir za kurs franka prema evru.

Trgovanje švajcarskim frankom je danas počelo vrednošću nižom prema evru 2,9 odsto. U odnosu na dolar, franak je pao 2,5 procenta.

Franak je prošle sedmice dosegao rekordu vrednost u odnosu na dolar i evro pošto su se ulagači okrenuli švajcarskom novcu i japanskom jenu kao sigurnim utočištima od tržišnih potresa i strahovanja od državnih dugova.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi