emg home
RSS

Dačić: Srbija želi mir, ali neće tolerisati pogrom Srba

16. avgust 2011. | 09:10 13:08

Izvor: Beta

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da Srbija treba da pošalje jasnu poruku međunarodnoj zajednici da želi mir, da neće ratovati, ali i da neće gledati pogrom svog naroda na Kosovu i Metohiji.

Dačić je novinarima u Palati Srbija kazao da takav scenario Srbija ne može da posmatra mirno i da to ne treba "nikome da padne na pamet" da uradi.

"Srbija treba da pošalje poruke Albancima da želi mir sa njima, da želi da završimo naš sadašnji konflikt i da nađemo neko rešenje, ali da ne provociraju Srbiju sakrivajući se iza velikog brata. Treba da pošalje Srbija poruku svom narodu koji živi na Kosovu, jer mi to njemu dugujemo", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu i Metohiji očekuju od Srbije jasan stav kakvu budućnost mogu da očekuju i šta će Srbija uraditi u varijantama koje mogu biti nepovoljne.

Na pitanje kakav stav o Kosovu očekuje od nemačke kancelarke Angele Merke koja treba da poseti Beograd 23. avgusta, Dačić je kazao da nije bitno samo šta će reći gošća već i kakav će biti stav srpske strane.

"Mislim da je potpuno jasno da niko ne treba da stavlja Srbiju u situaciju ili EU ili Kosovo. To nije u skladu ni sa jednim dogovorom koji je do sada (EU) ostvarila sa Srbijom, nije u skladu ni sa jednim načinom za rešavanje ove problematične situacije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, niko ne treba da iskoristi položaj u kome je Srbija, koja čeka odluku o statusu kandidata za EU i dobijanje datuma početka pregovora sa Unijom.

Dačić je naveo da je rešenje u odnosu sa Kosovom u dijalogu.

"Dijalog je rešenje, treba tražiti rešenje, mislim da nikome nije u interesu da se ponovo zapali vatra na Balkanu. Isto tako Srbiji je cilj da bude članica Evropske unije, ali Srbija sigurno zbog toga ne može da trguje svojim nacionalnim i državnim interesima", rekao je on.

Prema njegovim rečima, sa Prištinom je potrebno razgovarati o suštinskim temama.

"Pozivam da se što pre razgovara o suštinskim temama, a to je nalaženje nekog kompromisnog rešenja koje bi bilo trajno...Sve ovo ostalo je faktor nestabilnosti i faktor koji može zapaliti ponovo neku vatru na Balkanu", rekao je Dačić.

 

Obradović: Ne očekujem uslovljavanje Kosovo ili EU

Ministra za prosvetu Žarko Obradović izjavio da ne očekuje da će Srbija biti suočena sa izborom Kosovo ili EU, ali da građanima treba jasno staviti do znanja ako se to bude desilo.

"Socijalisti tu nemaju nikakvu dilemu, između Evropske unije i državne teritorije uvek ćemo izabrati ovo drugo. Članstvo u EU nema smisla ako će ići na štetu državnih i nacionalnih interesa", rekao je Obradović za Večernje novosti.

On je rekao da nije sporno da Vlada Srbije u sadašnjem sazivu želi status kandidata za članstvo u EU i da otvori pristupne pregovore. "Uostalom, postavljanje Kosova kao uslov nema smisla u situaciji kad pet od 27 članica EU nije priznalo Kosovo", dodao je Obradović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

15. avgust - 21. avgust 2011.

>>

Povezani naslovi