emg home
RSS

Kosor: Hrvatska je najveći prijatelj Kosova na Balkanu

24. avgust 2011. | 14:38

Izvor: Beta

Grad: Priština

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas u Prištini da je Hrvatska najveći prijatelj Kosova na Balkanu i poručila da njena zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova."Teritorijalna celovitost Kosova i ostvarivanje ravnopravnosti za svakog pojedinca, građana ili zajednicu su pitanja koja Hrvatska stalno podržava", kazala je Kosorova posle susreta sa premijerom Kosova, Hašimom Tačijem.

Ona je naglasila da hrvatski narod i narod Kosova imaju staro prijateljstvo, koje je obnovljeno tokom poslednjeg rata protiv režima Slobodana Miloševića.

"U Hrvatskoj možete pronaći najboljeg prijatelja u jugoistočnoj Evropi i na to možete računati i u budućnosti", kazala je Kosorova obraćajući se premijeru Tačiju.

Ona je rekla da će spoljna politika Hrvatske od sada biti usaglašena sa spoljnom politikom EU.

Hrvatska podržava izjavu nemačke kancelarie Angele Merkel izrečenu u Beogradu o teritorijalnoj celovitosti Kosova, kazala je premijerka i dodala da je dijalog najbolji put rešavanja problema.

Kosorova je izrazila podršku razgovorima o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije.

Premijer Kosova Hašim Tači je kazao da će se Kosovo angažovati na boljoj saradnji sa Hrvatskom.

Kosovo će na unutrašnjem planu ostvariti vlast na celoj svojoj teritoriji, uključujući i sever, rekao je Tači i poručio paralelnim strukturama da ih očekuje suočavanje sa zakonom i pravdom.

Posle susreta sa premijerom Kosova i sastanka dve delegacije, premijerka Kosor i premijer Tači su učestvovali na ekonomskom forumu Kosovo-Hrvatska na kojem je bilo oko 75 predstavnika 50 preduzeća iz Hrvatske i oko stotinu preduzeća sa Kosova i na kojem se razgovaralo o mogučnosti ekonomske saradnje između preduzeća dve zemlje.

Zatim je otišla u posetu Kforu, gde je u toku susret sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Bilerom i pripadnicima Vojske Hrvatske koji su deo međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi