emg home

RSS

NUNS: Predlog medijske strategije neprihvatljiv

24. avgust 2011. | 14:53 15:13

Izvor: Beta

Predlog medijske strategije Srbije, koji je pripremilo Ministarstvo kulture i medija, potpuno je neprihvatljiv za Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), jer nije zasnovan na načelima koje je predložila radna grupa resornog ministarstva, medijskih koalicija i asocijacija, izjavio je danas predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.Obradović je rekao da ne može da govori o konkretnim rešenjima u tekstu predloga medijske strategije koju je Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva prosledilo Vladi Srbije, jer je taj predlog proglašen tajnim.

"Generalno gledano, taj tekst je za NUNS, a pretpostavljam i za ostale članice medijske koalicije potpuno neprihvatljiv, jer se ne zasniva na načelima koja su bila osnov nacrta medijske strategije", rekao je Obradović.

Jedno od osnovnih načela nacrta medijske strategije koju je izradila radna grupa odnosi se na privatizaciju svih medija i povlačenje države iz vlasništva u medijima, izuzev iz javnog RTV servisa Srbije i Vojvodine.

Obradović je rekao da će na sledećem sastanku radne grupe u ponedeljak 29. avgusta, predstavnik medijske koalicije izneti zajedničke stavove medijskih udruženja i asocijacija o predlogu resornog ministarstva koji je upućen vladi.

"U zavisnosti od odgovora koje budemo dobili odlučićemo o daljim koracima. U ovom trenutku ne mogu da kažem koji će to biti koraci, ali jedna mogućnost je da odustanemo od daljeg angažmana u radnoj grupi", rekao je Obradović.

On je rekao da nije jasno da li je vlada Srbije formirala radnu grupu ili komisiju, i da li to telo treba da piše konačnu verziju nacrta medijske strategije ili samo da iznese sugestije o predlogu ministarstva.

   

Komisija razmatra Predlog nacrta strategije do 5. septembra


Komisija Vlade Srbije, koja razmatra Predlog nacrta medijske strategije, dostaviće svoje sugestije do 5. septembra, nakon čega će dokument biti zvanično predstavljen javnosti i poslanicima Skupštine Srbije, rekao je danas ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković.

Predrag Marković je prilikom obilaska zvonika crkve Svetog Marka u Beogradu, rekao novinarima da je Komisija prošle nedelje imala prvi sastanak na kojem je članovima predstavljena verzija strategije koju je uradilo Ministarstvo kulture.

Prema njegovim rečima, strategija, kao i bilo koji drugi zakonski dokument, mora da pre usvajanja na vladi i skupštini dobije mišljenje svih onih kojih se tiče.

Marković je dodao da je jedna od zainteresovanih strana i Agencija za zaštitu konkurencije, budući da strategija predviđa rešavanje pitanja vlasništva u medijima.

Osim predstavnika Sektora za medije i telekomunikacije, Komisiju čine i predstavnici Ministarstva finansija, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji, kao i eksperti Evropske komisije i radne grupe koja je sačinila prvi tekst nacrta i Agencije za zaštitu konkurencije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji

Ličnosti: Predrag Marković

Institucije: NUNS


Unesite tekst komentara:

24. avgust 2011. 15:57:49

| Dejan R. Popovic, dipl.inz.

0

Bas me interesuje da li ce Komisija uspeti da zavrsi nacrt ove strategije od 22. VIII do 16. IX, ako to Radna grupa nije uspela da uradi od 18. IV do 1. VI. Ali uz pomoc kadra iz EU i Komisije za zastitu konkurencije - sve je moguce.

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi