emg home
RSS

Završena rasprava o Predlogu zakona o železnici

07. septembar 2011. | 14:55 17:54

Izvor: Beta

Skupština Srbije završila je danas raspravu o Predlogu zakona o železnici a rad će nastaviti sutra razmatranjem Predloga zakona o patentima.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić rekao je da Predlog zakona o železnici treba da omogući efikasnije obavljanje poslova u železnici, konkurenciju i integrisanost železnice u sistem EU.

Obrazlažući predloženi zakon poslanicima, Mrkonjić je kazao da se predloženim rešenjima uređuje pristup i korišćenje železničcke infrastrukture, a trebalo bi da omoguće liberalizaciju trižsta.

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara zatražili su u raspravi da se novim zakonom o železnici predvidi da deo železničke infrastrukture bude u svojini Vojvodini.

I Liga Socijaldemokrata Vojvodine zatražila je da se novim zakonom priznaju upravljačka, osnivačka i vlasnička prava Vojvodine nad delom železnice koji je na teritoriji pokrajine i onim delom koji je finansiran sredstvima Vojvodine.

Poslanici opozicije ocenili su da novi zakon o železnici neće poboljšati stanje u toj oblasti.

U raspravi, oni su ocenili da je železnička infrastruktura stara i u lošem stanju, da nedostaju vagoni, vozovi kasne, kao i da su Železnice Srbije veliki gubitaš uprkos državnim subvencijama.

Skupština će vanrednu sednicu nastaviti sutra u 10 časova raspravom o Predlogu zakona o patentima.

 

Vojvodina traži da upravlja železničkom infrastrukturom

Vlada Vojvodine predložila je danas Vladi Srbije da dopuni Predlog zakona o železnici i preciznije uredi pitanje svojine nad železničkom infrastrukturom, tako da predvidi mogućnost da pokrajina bude vlasnik te infrastrukture i da njom upravlja.

Vlada Vojvodine predložila je i da se osnuje privredno društvo za upravljanje železničkom infrastrukturom koje bi trebalo da daje i saglasnost na visinu naknade za korišćenje železničke infrastrukture koja je u njegovoj svojini.

Potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor objasnio je da pokrajina može da preuzme upravljanje železničkom infrastrukturom na osnovu Zakona o nadležnostima Vojvodine.

Prema njegovim rečima, sem koridorsko-železničkog saobraćaja koji je od međunarodnog značaja, pokrajina može steći pravo svojine nad prugama koje su od regionalnog značaja a kojima može upravljati, organizovati prevoz i održavanje.

Skupština Srbije završila je danas raspravu u načelu o Predlogu zakona o železnici.

Vlada Vojvodine podnela je danas i predlog da se sednica Skupštine Vojvodine održi u ponedeljak 12. septembra, kako bi se na njoj raspravljalo o amandmanima na Predlog zakona o javnoj svojini. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Železnica, Zakoni, Patenti, Autorska praava

Institucije: Skupština Srbije, Vlada Vojvodine


Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi