emg home
RSS

Davinić: Dinkić Izraelcima unapred obećao isplatu odštete

19. septembar 2011. | 12:30

Izvor: Beta

Optuženi bivši ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić izjavio danas da je Mlađan Dinkić kao ministar finansija obećao Izraelu da će Srbija isplatiti odštetu za iznajmljivanje špijunskog satelita i da je posle toga počeo arbitražni postupak koji je Srbija izgubila.

"Izrael nam je nudio satelit za 22 miliona evra zbog naše teške ekonomske situacije. To je odbijeno i išlo se na arbitražu. Na osnovu čega je Dinkić novembra 2005. ušao u razgovore sa Izraelom kad Vlada Srbije nije bila uključena u pregovore, nego Savet ministara SCG i kako je Dinkić to predstavio Vladi i da li mu je ona odobrila da pregovara?", upitao je Davinić pre početka suđenja pred Prvim osnovnim sudom.

Početak suđenja Daviniću, optužnenom za sklapanje štetnog ugovora o iznajmljivanju satelita sa izraelskom kompanijom Imageset u vrednosti od 45 miliona evra odložen je danas za 6. decembar jer sudu nisu dostavljeni zapisnici sa sednica Vrhovnog saveta odbrane niti prepiska bivšeg ambasadora u Izraelu Mileta Isakova s Ministarstvom spoljnih poslova, kao ni zapisnici sa sednica Vlade Srbije.

Sudu su, kako je rekao Davinić, dostavljeni rezimei sa sednica Vlade s ličnim stavovima službenika.

Davinić je tražio i da sudu budu dostavljeni zapisnici sa sednica Vlade iz novembra 2005. godine kako bi se razjasnila Dinkićeva uloga.

Bivši ministar odbrane je tražio i da sudu bude dostavljeno mišljenje kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića iz januara ili februara 2006. u kojem je Vlada Srbije upozorena da se sa izraelskom firmom vode pregovori o kompenzaciji i pozvana da objasni na osnovu čega se vode pregovori jer ugovor ne postoji.

Davinić je ranije tvrdio da dokument koji je potpisao nije obavezujući ugovor.

Izrael je pred Međunarodnom arbitražom u Parizu dobio spor protiv Srbije koji je pokrenuo zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora i ta odluka je postala pravosnažna posle potvrde pred sudom u Londonu, pa je Srbija obavezana da Izraelu isplati 37 miliona dolara na ime nadoknade štete.

Bivši ministar odbrane je naveo da nije jasno kakva je šteta nastupila, pošto je Srbija nedavno za 27 miliona evra nabavila balone za osmatranje i ugovorila nabavku satelitskih snimaka na bazi kompenzacionog ugovora, pa se time sa plaćanja odštete prešlo na trgovinski odnos - robu za pare.

"Raduje me da je nabavljena alternativna tehnologija za prikupljanje podataka, ali je šteta što nismo iznajmili satelit. Provokacije Prištine u poslednjih mesec i po dana pokazale su da su naša nastojanja da iznajmimo satelit bila opravdana", rekao je Davinić.

Tužilaštvo se složilo sa zahtevom odbrane da sudu budu dostavljeni dokumenti, ali isključivo oni do zaključivanja ugovora, dok svi događaji posle potpisivanja ugovora nisu predmet postupka.

Tužilaštvo je istaklo da bi sud trebalo da utvrdi da li je ugovor štetan i u slučaju da je izraelska kompanija oprostila Srbiji dug.

Prema navodima optužnice, Davinić je zaključio ugovor bez prethodnog postupka izbora ponuđača i bez konsultacija sa Generalštabom Vojske SCG.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

19. septembar 2011. 16:46:40

| Slave

1

Koliko se secam Dinkic je 2005 bio protiv dogovora oko satelita sa Izraelcima.

19. septembar 2011. 17:40:35

| JELKA

1

Gospodine Prvoslave, "u lazi su kratke noge"!!!

20. septembar 2011. 10:37:26

| Ivana Buba

0

Davinicu raste ti nos! Svi se odlicno secamo i kad si otisao u Pariz i kad si dosao kako si se hvalio sa tim ugovorom. I jos besramno pokusavas da sve svalis na coveka koji te je uhvatio sa prstima u medu. Sramota.

20. septembar 2011. 10:37:26

| anonimus

1

Zna se ko je isao u Pariz i ko se hvalio sa ugovorom. Ne razumem zasto Davnic pokusava da optuzi Dinkica kada je sve ocigledno, na sudu nece daleko stici sa svojim lazima

20. septembar 2011. 12:19:08

| Maya

0

Pa, posto je Dinkic bio protiv nabavke skupocenog satelita i sto ga je uhvatio na delu.. sada Davinic moze da izmislja do mile volje.

03. oktobar 2011. 14:34:30

| Limuntos

0

Iako ugovor nije bio obavezujuci, ne znaci da ne stoje odgovornosti povodom ugovora!

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi