emg home
RSS

U Komitetu regiona predstavljeni Vojvodina, Niš i Beograd

21. septembar 2011. | 16:46

Izvor: Beta

U Komitetu regiona Evropske unije danas su u sklopu "Dana Srbije u Evropskom parlamentu" predstavljene ekonomske mogućnosti, kultura i istorija Vojvodine, Beograda i Niša, a jedan od čelnika Komiteta Lik Vanden Brande je naglasio da su EU i Komitet veoma spremni da pomognu Srbiji da što pre dođe do članstva u EU.

Srbija jeste učinila dosta, ali, kako je naglasio Vanden Brande, treba još mnogo šta da učini na tom putu.

Vanden Brande, bivši šef Komiteta regiona, a sada predsednik Radne grupe za Zapadni Balkan, istakao je da je i decentralizacija vlasti u Srbiji nešsto što je važan zadatak na putu u EU, uz opasku da je nužno da se regioni i centralna vlast uzajamno usaglašavaju i u potpunosti dogovaraju.

EU je spremna da pomogne Srbiji na putu u Evropu. To neće biti lako ali, kako je rekao Vanden Brande, "mi ćemo biti spremni ako vi budete spremni".

Prisutnim funkcionerima EU, diplomatama, privrednicima i kulturnim radnicima Belgije na ovom skupu prikazan je spot o ekonomskim mogućnostima Vojvodine, izuzetno dobrim uslovima za ulaganje kapitala, mogućnostima prevoza i veza sa celom Evropom preko Koridora 10 i Dunava.

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić je posebno naglasio izuzetnu kulturnu mešovitost i ravnopravnost velikog broja naroda koji žive u Vojvodini.

Naglašeni su izuzetno dobri uslovi za ulaganje i brzo otvaranje firmi u Vojvodini i istaknuto da Vojvodina ima ugovore o slobodnoj trgovini sa Ceftom, Eftom, EU, SAD, Rusijom, Belorusijom i Turskom.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović je takođe predočio kakve sve mogućnosti za ekonomsku saradnju i investicije postoje na području Niša kao centra, kako je kazao, budućeg regiona južna i istočna Srbija.

On je rekao da je Niš saobraćajno čvoriste evropskih saobraćajnih koridora i naveo da je za poslednje tri godine povećan broj investicija na području Niša koje su sada dostigle 350 miliona evra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Investicije, Kultura

Ličnosti: Bojan Pajtić

Institucije: EU


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi