emg home
RSS

Vlada od međunarodnih misija traži da se reše incidenti

22. septembar 2011. | 08:28 15:56

Izvor: Beta

Vlada Srbije zatražila je danas od međunarodnih misija na Kosovu da nove incidente što pre reše jer su ozbiljno zabrinuli tamošnje Srbe, rekao je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

"Vlada Srbije danas je izrazila zabrinutost zbog incidenata koji su se juče dogodili", rekao je Mihajlović na konferenciji za novinare nakon sednice vlade.

Kosovska policija uhapsila je sinoć 13 vozača srpske nacionalnosti, zaposlenih u Trepči, zbog sumnje da su ilegalno ušli na Kosovo. Nešto ranije pristalice pokreta Samoopredeljenje napale su kamion sa robom iz Srbije, prevrnule ga pored puta i razbacale robu.

Mihajlović je dodao da je vlada konstatovala da sve institucije na Kosovu rade normalno i bez problema i da nisu tačne glasine da nedostaje redovno snabdevanje robom u srpskim sredinama.

Dodao je da postoji visok stepen koordinacije lokalnih srpskih vlasti i Vlade Srbije.


Vozačima iz Raške određeno zadržavanje do 48 sati

Vozačima 13 kamiona iz Raške koji su ušli na Kosovo određeno je policijsko zadršavanje od 48 sati, rečeno je danas u Policijskoj upravi u Kosovskoj Mitrovici.

Vozači kamiona su sinoć uhapšeni u južnom delu Kosovske Mitrovice zbog navodno ilegalnog ulaska na Kosovo.

Direktor rudarsko-hemijskog kombinata "Trepča" Jovan Dimkić, za čije potrebe su vozači krenuli na Kosovo, rekao je novinarima da su uhapšeni radnici "Eurokopa" iz Raške.

Kako je naveo, vozači iz "Trepče" voze koncentrat za švajcarskog kupca "Profiguru", a uhapšeni su posle detaljne provere dokumenata koja je trajala dva dana.

"Ovo je jedan od najozbiljnijih incidenata koji potvrđuju da se ni regulative koje su te iste institucije odnele ne poštuju", rekao je Dimkić.

On je dodao da je ovaj slučaj izazvao uznemirenje među građanima Kosova i Metohoje, ali i Raške gde živi većina uhapšenih vozača.

"Predstavnici Euleksa su obećali da će preuzeti slučaj od kosovskih institucija, svesni da je to hapšenje politički motivisano", rekao je Dimkić i dodao da nema garancije da će se to i desiti.

"Menadžment 'Trepče' i čelnici u kosovskomitrovačkom regionu zbog ozbiljnosti situacije ocenili su da ovaj događaj može dodatno da zakomplikuje već složenu situaciju", rekao je Dimkić.

Protekle noći na severu Kosova na barikadama su dežurali Srbi, uglavnom mlađi muškarci, po utvrđenom rasporedu.

U iščekivanju dijaloga za koji Srbi smatraju da je jedini put za izlazak iz krize nastale prošle nedelje, kada su na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje došli kosovski carinici i policajci, u četiri opštine na severu Kosova obavljaju se uobičajeni poslovi.

Rade preduzeća, nastava u školama se odvija normalno, normalizuje se snabdevanje životim namirnicama i gorivom.

Srbi su 16. septembra blokirali sve važne putne pravce koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak zbog dolaska kosovskih carinika i policajaca i pokušaja da se na ovom prostoru instaliraju kosovske institucije.

 

Predsednici opština predviđaju provokacije na severu

Predsednici četiri opštine na severu Kosova i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga su danas rekli da predviđaju "provokacije dela međunarodne zajednice i vlasti iz Prištine".

Oni su posle sastanka u Zvečanu pozvali građane da ostanu mirni, složni i jedinstveni.

Gostujući na Televiziji Most iz Zvečana, predstavnici opština su rekli da su stanovnici odlučni da "svim vidovima građanske neposlušnosti onemoguće instaliranje kosovske države".

"Situacija u Kosovskoj Mitrovici je najteža", ocenio je predsednik te opštine Krstimir Pantić i dodao da se "čini sve" da ne dođe do incidenata između Srba, Albanaca i drugih.

On je rekao da su Srbi zato barikade postavili tako da ne smetaju Albancima da idu u južni deo Kosovske Mitrovice.

Pantić je međutim kazao da italijanski karabinjeri koji patroliraju tim gradom, "provociraju Srbe i prizivaju sukobe".

Čelnici opština su negirali da na severu Kosova glavnu reč vode političke partije: "Ovo je opštenarodni otpor kosovskim institucijama i međunarodnoj zajednici koji žele ne samo da ovaj deo integrišu, već da odavde isele Srbe", rekao je načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović je kazao da su na barikadama ljudi iz različitih političkih partija, a predsednik Opštine Leposavić Branko Ninić naglasio da se sve odluke na terenu donose jedinstveno. 

"Svesni smo da je uz nas jedino naša država i da se svi problemi mogu rešiti samo razgovorom i dogovorom", rekao je još Ninić.

Čelnici sa severa Kosova su kazali i da ne veruju da će se pregovori Beograda i Prištine nastaviti 28. septembra u Briselu jer smatraju da Prištini ne odgovara dijalog, te će ona "isprovocirati neki dogadaj" da ne bi došlo do pregovora.

Rekli su i da Beograd "mora usloviti" nastavak dijaloga "rešavanjem ključnih pitanja", i ocenili da je nedopustivo razgovarati o severu Kosova, a zanemariti pitanje statusa.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi