emg home
RSS

Obuka kadrova važna za uštede u javnim nabavkama

03. oktobar 2011. | 14:43

Izvor: Beta

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da bi Srbija u javnim nabavkama mogla da uštedi 15 do 20 odsto novca poreskih obveznika, u čemu važnu ulogu ima obuka službenika koji učestvuju u tom procesu.

Dežer je na konferenciji o jačanju mehanizma odgovornosti u oblasti javnih finansija u Beogradu, vlastima u Srbiji poručio da ne treba da žure sa usvajanjem seta zakona o javnim nabavkama, jer to neće uticati na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije koji treba da bude objavljen 12. oktobra.

On je rekao da u Srbiji postoji interesovanje da se sistem javnih nabavki centralizuje, ali da je važno da se te procedure obavljaju na svim nivoima, pa i na lokalnom.

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Tomas Mur rekao je da se godišnje na nabavke javnih dobara i usluga u Srbiji potroši oko četiri milijarde evra, što je šest puta veća cifra nego što se uloži u sistem odbrane.

"Javne nabavke su jedno od najvećih područja u kojima se gubi novac poreskih obveznika. Ako se zbog korupcije izgubi samo deset odsto potrošenog novca, to je iznos od 400 miliona evra", rekao je Mur.

On je kazao da je unapređenje veština službenika najbolji način da se spreči korupcija u sistemu javnih nabavki i najavio da će Misija OEBS podržavati obuku kadrova u Srbiji i 2012. godine.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović rekao je da su međunarodne organizacije poslednjih devet godina pomagale unapređenje sistema javnih nabavki u Srbiji.

Prema njegovim rečima u sistemu javnih nabavki učestvuje više od 3.000 ljudi, a do sada je 700 službenika koji sprovode javne nabavke okončalo obuku i dobilo sertifikate.

Konferenciju "Jačanje mehanizma odgovornosti u oblasti javnih finansija" organizovali su Stalna konferencija gradova i opština, Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Uprava za javne nabavke.

Na skupu je uručeno 200 sertifikata službenicima koji su okončali obuku za rad na javnim nabavkama, a taj ispit od decembra 2010. godine već je položilo 500 kandidata.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Javne nabavke

Ličnosti: Vensan Dežer, Tomas Mur

Institucije: EU, OEBS


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi