emg home

RSS

Referentna kamatna stopa smanjena na 10,75 odsto

06. oktobar 2011. | 12:16

Izvor: Emg.rs

Izvršni odbor Narodne banke Srbije smanjio referentnu kamatnu 0,5 procentnih poena, na 10,75 odsto, saopštio NBS.

Procena Izvršnog odbora je da će septembarska inflacija biti jednocifrena i da će se u narednom periodu nastaviti njeno približavanje cilju. "Cene hrane su stabilizovane, a rast regulisanih cena usporen. Niska agregatna tražnja će i dalje biti preovlađujući dezinflatorni faktor, što potvrđuju aktuelna i očekivana kretanja kod nas i u okruženju. Takođe, procesu deflacije doprineće i započet pad inflacionih očekivanja", ističe NBS.

Zaključeni stendbaj-aranžman iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom, kako je ukazala centralna banka, podržava ekonomski program Srbije koji ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti. "Za njegovo sprovođenje u neizvesnom međunarodnom okruženju od ključne važnosti je vođenje fiskalne politike u skladu s pravilima fiskalne odgovornosti. Aranžman s MMF-om doprinosi poboljšanju investicione klime i predstavlja dodatnu zaštitu od negativnih spoljnih uticaja krize na privredu zemlje", ocenio je NBS.

Dodaje se da Izvršni odbor NBS-a očekuje da će inflacija nastaviti da pada i da će se u granicama cilja naći u prvom polugodištu naredne godine. "Kretanje referentne kamatne stope zavisiće od ostvarenja projektovane inflacije i rizika, pre svega, u međunarodnom okruženju i u oblasti fiskalne politike", ističe NBS.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

14. novembar - 20. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi