emg home

RSS

Referentna kamata smanjena na 10 odsto

10. novembar 2011. | 12:15

Izvor: Emg.rs

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji 0,75 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 10 odsto, saopštio NBS.

Inflacija je nastavila da se smanjuje u skladu s projekcijom NBS-a, koja je objavljena u avgustovskom Izveštaju o inflaciji. Smanjenje inflacije očekujemo i u narednom periodu, kaže se u saopštenju i dodaje da će ključni dezinflatorni faktori biti oslabljeni troškovni pritisci na rast cena hrane, niska agregatna tražnja i usporen rast regulisanih cena. Procesu dezinflacije će doprineti i nastavljanje pada inflacionih očekivanja.

Rast svetske privrede će biti, kako se procenjuje, znatno sporiji nego što se donedavno očekivalo zbog rastuće neizvesnosti izazvane krizom javnog duga u pojedinim članicama zone evra. Prognoze rasta ekonomske aktivnosti za većinu zemalja za ovu i narednu godinu revidiraju se naniže. To se u Srbiji odražava na nižu od očekivane izvoznu tražnju i privredni rast i na jačanje dezinflatornih pritisaka, navodi NBS.

U uslovima povećane globalne neizvesnosti, podršku očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti daje stend-baj aranžman iz predostrožnosti s MMF-om i upravo objavljena potvrda stabilnog kreditnog rejtinga Srbije, ističe se u saopštenju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

23. april - 29. april 2012.

>>

Povezani naslovi