emg home

RSS

Kuper: Dijalog Prištine i Beograda treba nastaviti

11. oktobar 2011. | 12:57

Izvor: Beta

Posrednik Evropske unije (EU) u razgovorima o tehničkim pitanjima između Pristine i Beograda, Robert Kuper, danas je ocenio da dijalog ima budućnost i da ga treba nastaviti, ali nije precizirao kada se to može dogoditi.Kuper je to izjavio za portal KosovaTime.com posle susreta sa šeficom kosovske delegacije Editom Tahiri, ali prethodno nije učestvovao sa njom na konferenciji za medije.

Tahiri je novinarima u Prištini kazala da treba nastaviti tehnički dijalog, ali da u to nikako ne treba uključiti politička pitanja kao što je pitanje prelaza Jarinje i Brnjak.

Prema njenim rečima, još nema konkretnog dogovora o datumu održavanja novog sastanka predstavnika Prištine i Beograda.

Edita Tahiri je istakla da je dobila priznanja za konstruktivnu ulogu koju je Kosovo imalo od početka tehničkog dijaloga sa Srbijom.

Ona je ponovila stavove Vlade Kosova da se pitanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i unutrašnjeg uređenja ne mogu staviti na dnevni red dijaloga o tehničkim pitanjima Prištine i Beograda.

Edita Tahiri je, takođe, kazala da su sa Kuperom razgovarali i o ostvarivanju pet sporazuma koji su postignuti prethodno sa Srbijom i dodala da je dogovoreno da 20. novembar bude datum početka njihove pune primene.

Priština i Beograd dogovorili su se u oblastima slobode kretanja, matičnih knjiga, katastra i carinskih pečata. Predstavnici Vlade Srbije naveli su da dijalog neće biti nastavljen pre nego što se ne nađe rešenje za prelaze na severu Kosova, gde se Beograd i lokalni Srbi protive prisustvu kosovske policije i carine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>