emg home

RSS

RRA će preduzeti mere za rešavanje problema na TV Avala

09. januar 2012. | 14:13 15:30

Izvor: Emg.rs, Beta

Republička radiodifuzna agencija (RRA) najavila je danas da će preduzeti mere iz svoje nadležnosti za rešavanje problema u Televiziji Avala, na kojoj zaposleni tri sedmice štrajkuju zbog neisplaćenih zarada.Kako se navodi u saopštenju RRA, Savet Agencije će počevši od sutra, obaviti razgovore sa predstavnicima vlasnika TV Avala - firmom Grinberg invest (Greenberg) iz Austrije, Dankom Đunićem, Željkom Mitrovićem i Ekonomskim institutom iz Beograda.

RRA će razgovarati i sa predstavnicima menadžmenta i štrajkačkog odbora te medijske kuće, kako bi TV Avala što pre nastavila sa emitovanjem programa u skladu sa izdatom dozvolom, navodi se u saopštenju.

Članovi Saveta RRA su na današnoj sednici razgovarali sa direktorkom TV Avala Bojanom Lekić koja je Savet upoznala sa finansijskom situacijom na toj televiziji i merama za njeno prevazilaženje.

Te mere, su po rečima Lekićeve, trebalo je da daju rezultat do kraja 2011. godine.

Zaposleni na televiziji Avala koji već 19 dana štrajkuju, sutra će se u Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) sastati sa vlasnicima televizije i razgovarati o problemima neisplaćenih zarada i daljoj sudbini tog medija.

Predstavnik zaposlenih na televiziji Avala Nikola Vukomanović kazao je da su taj sastanak inicirali predstavnici RRA.

"Nadamo se da bi to mogao da bude dodatni zamajac i mogući način za pronalaženje rešenja jer se uključuju nadležni organi. To bi trebalo da donese i neka konkretnija rešenja i da ne bude samo u domenu očekivanja vlasnika, odnosno naše želje kako bi problem trebalo da se reši", kazao je Vukomanović.

On je naveo da zaposlene posebno raduje što će se sutra po drugi put od početka štrajka sastati sa vlasnicima televizije Avala.

"Do sada smo bili u prilici samo jednom da ih vidimo, ali nam nisu ništa konkretno ni ponudili. Sve je bilo u domenu obećanja i naravno stimulansa da treba da zasučemo rukave i da nastavimo da radimo a da će se problem rešiti nekako sam po sebi", kazao je Vukomanović.

On je rekao da i dalje na televiziji Avala stoji obaveštanje u levom uglu ekrana o štrajku zaposlenih, ali da od danas neće biti dodatne radikalizacije protesta.

Prema njegovim rečima, poslodavac do sada duguje pet i po plata za stalno zaposlene i šest honorara, a od 1. januara ne uplaćuje zdravstveno osiguranje.

"U prethodnih više od mesec dana nismo dobili nijedan dinar, zdravstveno osiguranje od 1. janura niko od zaposlenih nema. Takođe se ne zna ko je novi generalni menadžer s obzirom da Bojana Lekić kaže da ona to nije od 1. januara. To je veliki problem", kazao je Vukomanović.

Televizija Avala jedna je od pet komercijalnih TV-stanica koje u Srbiji imaju dozvolu za emitovanje na celoj teritoriji zemlje.

 

NUNS: Utvrditi ko je stvarni vlasnik TV Avala

Nezavisno udruženje novinara Srbije traži danas da se utvrdi ko je stvarni vlasnik TV Avala, ocenivši da je to jedan od osnovnih preduslova za okončanje štrajka u toj medijskoj kući.

"Jonas Kraus Verner, advokat iz Beča, vlasnik austrijske firme Grinberg invest, u čijem vlasništvu je 48,41 odsto akcija, uopšte se ne pojavljuje u TV Avala", navodi NUNS i dodaje da ni Danko Đunić, koji ima približno 46 odsto akcija, ne pokazuje adekvatno interesovanje za rešavanje situacije.

"Rašćišćavanje vlasničkih odnosa bi moglo biti od koristi i za pozicioniranje Željka Mitrovića, vlasnika TV Pink, koji se, iako poseduje samo 4,95 odsto akcija, najčešće u izjavama zaposlenih apostrofira kao stvarni vlasnik TV Avala", ocenjuje NUNS.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, podržalo je zahteve štrajkača i pozvalo nadležne organe da što pre ispitaju vlasničku strukturu u TV Avala i tako učine prvi korak ka rašćišćavanju problema koji su i doveli do protesta zaposlenih.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Štrajkovi, Mediji

Ličnosti: Danko Đunić, Željko Mitrović, TV Pink, Jonas Kraus Verner

Kompanije: TV Avala, Grinberg invest


Unesite tekst komentara:

<<

09. januar - 15. januar 2012.

>>

Povezani naslovi