emg home

RSS

Zaposleni na TV Avala traže pomoć predsednika i premijera

08. januar 2012. | 21:11

Izvor: Emg.rs

Zaposleni na Televiziji Avala, koji tri sedmice štrajkuju zbog neisplaćenih plata, danas su se obratili za pomoć predsedniku i premijeru Srbije.

"U nemogućnosti da dobijemo odgovore od nadležnih ministarstava, obraćamo vam se povodom tronedeljnog štrajka u TV Avala i dramatične situacije u medijima u Srbiji", kaže se u otvorenom pismu zaposlenih u televiziji Avala koje je potpisala predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa.

U pismu se ukazuje da su zaposleni u toj televiziji uskraćeni za četiri i po plate i da oni i njihove porodice ne mogu da koriste zdravstvenu zaštitu zbog toga što poslodavac nije uplatio doprinose. "Vlasnici TV Avala spadaju među najbogatije ljude u Srbiji, to su Danko Đunić i Željko Mitrović, a menadžerka je Bojana Lekić. Njima ne pada napamet da reše problem koji su sami proizveli, uprkos informaciji poslovodstva da je TV Avala vrlo uspešno poslovala u 2011. ", navedeno je u pismu.

Ukazano je i da država ne koristi zakonske mogućnosti da spreči i sankcioniše takvo ponašanje pojedinih ljudi, koji ne ispunjavaju ugovorne obaveze prema svojim zaposlenima. "Problem TV Avala je poslednja u nizu nerešenih situacija u medijima u kojima zaposleni ne primaju plate, a zarađeno ne mogu da naplate ni u sudskom postupku jer su ta preduzeća bez imovine, uprkos činjenici da su njihovi vlasnici majimućniji u Srbiji", navedeno je u pismu.

Zaposleni traže od predsednika i premijera da obezbede poštovanje zakona kako bi vlasnici medija izmirili obaveze prema zaposlenima i da što pre bude donet zakon o transparentnosti vlasništva u medijima.

"Zahtevamo da se, u skladu sa evropskim propisima, izmenom zakona, garantuje isplata plata i uplata doprinosa zaposlenima svakog meseca, a da svi koji to ne budu poštovali budu krivično sankcionisani", navedeno je u pismu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Štrajkovi, Mediji

Ličnosti: Danko Đunić, Dragana Čabarkapa, Željko Mitrović, Bojana Lekić

Kompanije: TV Avala


Unesite tekst komentara:

<<

30. april - 06. maj 2012.

>>
PON
30
UTO
01SRE
02ČET
03
PET
04SUB
05NED
06

Povezani naslovi