emg home

RSS

Tadić: Referendum na severu Kosova može biti štetan za Srbiju

23. januar 2012. | 17:18 17:20

Izvor: Beta

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da odluka predstavnika opština na severu Kosova da sredinom februara organizuju referendum može biti štetna za Srbiju u odbrani legitimnih interesa na Kosovu i Metohiji.Tadić je, nakon razgovora sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije, rekao novinarima da je pred Srbijom rizičan dijalog sa Prištinom u vezi sa rešavanjem problema, ocenivši da ne postoji mogućnost da lokalne samouprave učine više od države u rešavanju problema srpskog stanovništva.

Prema njegovim rečima, potez čelnika opština na severu Kosova može smanjiti potencijal države u rešavanju problema građana u toj pokrajini.

On je pozvao predstavnike Srba da budu podrška državi u odbrani legitimnih interesa na Kosovu i Metohiji, a ne da odmažu u tom procesu.

Tadić je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. "Ne postoji dan kada ne branimo naš integritet na Kosovu", kazao je Tadić.

   

Tadić: Rikerova izjava je dobra vestPredsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da Beograd može da nađe rešenje za predstavljanje Prišstine na regionalnim skupovima u roku od 24 sata ako je tačna izjava američkog diplomate Filipa Rikera da nije bilo pritisaka na Srbiju da odustane od Rezolucije 1244.

Posle razgovara sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije, Tadić je novinarima rekao da je je Rikerova izjava "dobra vest i novost" i da će se u razgovorima sa međunarodnim predstavnicima i posrednikom EU dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom videti da li je to istina.

"Ja bih da držim za reč predstavnike međunarodne zajednice i očekujem da Robert Kuper prihvati predlog Srbije da Kosovo na regionalnim forumima bude predstavljeno sa pločom Kosovo i da ispod toga piše Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, pošto se nije zahtevalo da Srbija odustane od rezolucije", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da je u razgovoru sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, da poštuje Rezoluciju 1244 i da traga za rešenjima za nastup predstavnika Prištine na regionalnim forumima.

On je rekao da poziv Hilari Klinton nije bio u koordinaciji sa posetom Filipa Rikera i da je bio najavljen ranije. Tadić je kazao da je dobro što je poziv usledio jer to, kako je rekao, znači da postoji zainteresovanost SAD za situaciju na Kosovu.

Kako je naveo, Srbija neće odustati od očuvanja Kosova, ali ni od ulaska u Evropsku uniju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Referendum

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Boris Tadić


Unesite tekst komentara:

<<

23. januar - 29. januar 2012.

>>

Povezani naslovi