emg home

RSS

Profit NIS-a 40,6 milijardi dinara u 2011.

10. februar 2012. | 15:26

Izvor: Beta

Naftna industrija Srbije (NIS) objavila je danas da je u prošloj godini imala profit od 40,6 milijardi dinara, što je za 145 odsto više nego u 2010. godini.Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kazao je na konferenciji za novinare da je rast profitabilnosti poslovanja zabeležen zahvaljujući većoj produktivnosti, smanjenju proizvodnih troškova i rashoda i rastu cene nafte i goriva.

"Ukupne investicije NIS-a u 2011. godini iznosile su 34,4 milijarde dinara, što je za 75 odsto više nego u 2010. Plan je da NIS u ovoj godini investira najmanje 50 milijardi dinara", naglasio je on.

Ove godine, istakao je Kravčenko, planira se i početak investicija u proizvodnju energije iz obnovljivih i konvencionalnih izvora. Precizirao je da se razmatra jedan projekat gradnje vetrogeneratora, korišćenje geotermalnih izvora, kao i gradnje gasnih elektrana.

Tokom proleća biće predstavljenja detaljna strategija tih investicija, kazao je on.

Kako je dodao Kravčenko, investiciju u modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu teku po planu i puštanje novog postrojenja u rad biće krajem trećeg ili pocetkom četvrtog kvarala ove godini, u skladu sa kupoprodajnim ugovorom između Gaspromnjefta i Vlade Srbije.

Kravčenko je kazao da je proizvodnja domaće nafta i gasa u 2011. godini povećana za 24 odsto, na 1,5 miliona tona, ali da je prerada nafte smanjenja za 17 odsto, na 2,4 miliona tona zbog rekonstrukcije rafinerije i otvaranja srpskog tržišta naftnih derivata.

"NIS je i pored pada prodaje naftnih derivata u prošloj godini zadržao udeo na srpskom tržištu približan onom iz 2010. godine", kazao je Kravčenko.

Generalni direktor NIS-a kazao je da kompanija u ovoj godini planira nastavak ulaganja u modernizaciju benzinskih stanica u Srbiji (oko 70) i širenje mreže kupovinom pumpi u Rumuniji, Bugarskoj i Republici Srpskoj.

"Postoje planovi i da se kupi deo lanca pumpi OMV ukoliko ih budu prodavali, ali za sada to nije realnost, već samo planovi", kazao je Kravčenko.

On je dodao da su ove godine su predviđene i investicije od oko 10 miliona evra u seizmička istraživanja u Republici Srpskoj, da bi krajem godine bila doneta odluka o početku istražnih bušenja nafte i gasa, a prvi rezultati se očekuju u 2013. godini.

Kravčenko je kazao i da NIS trenutno zapošljava 9.000 ljudi i da je tokom prošle godine ukupna zaduženost kompanije smanjenja za trećinu, na 458 miliona dolara.

Prema rečima generalnog direktora NIS-a, u ovoj godini se očekuje da cena nafte na svetskom tržištu bude visoka, ali se u drugoj polovini godine može očekivati pad i prosečna godišnja cena od oko 95 dolara za barel.

"Ukoliko bude rasta cene naftnih derivata, on će biti niži od rasta cene nafte", kazao je Kravčenko i dodao da su cene goriva u Srbiji tokom prošle godine bile najviše u regionu, delom i zbog visokih akciza.

Prema podacima NIS-a, prosečna cena benzina (BMB95) u Srbiji bila je 1,32 evra po litru, a evro dizela 1,3 evra po litru.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Naftna industrija, Profit

Kompanije: NIS


Unesite tekst komentara:

<<

20. februar - 26. februar 2012.

>>

.

Povezani naslovi