emg home

RSS

NBS: Inflacija uskoro na minimumu

01. mart 2012. | 16:01

Izvor: Emg.rs

Guverener Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da očekuje da godišnja stopa inflacije marta ili aprila bude na minimumu, oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.Šoškić je, kako je saopštila NBS, ocenio da je pad inflacije koji traje od maja 2011. godine, pre svega "rezultat pada troškovnih pritisaka na cene hrane i niske agregatne tražnje".

NBS navodi da je godišnja inflacija u januaru iznosila 5,6 odsto i vratila se, posle 15 meseci, u granice dozvoljenog odstupanja od cilja što je za ovu godinu 4,0 procenta plus-minus 1,5 odsto.

Pad međugodišnje inflacije će se, prema proceni NBS, nastaviti i naredna dva-tri meseca, prvenstveno zbog "baznog efekta" visokih mesečnih stopa inflacije s početka prošle godine i administrativnih ograničenja trgovačkih marži.

Šoškić je ocenio da je monetarna politika, kroz povećanje referentne kamatne stope krajem 2010. i početkom 2011. godine i "zauzdavanjem rasta inflacionih očekivanja", uticala da se "znatno umanji prenos poskupljenja hrane na ostale cene".

Nova poljoprivredna sezona, veći rast regulisanih cena posle izbora i prestanak važenja uredbe o ograničavanju trgovačkih marži, dovešće početkom trećeg tromesečja ove godine do vraćanja inflacije ka cilju, prognozira NBS.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Inflacija

Ličnosti: Dejan Šoškić


Unesite tekst komentara:

<<

27. februar - 04. mart 2012.

>>

.

Povezani naslovi

  • Šoškić: Potrebna alternativa za finansiranje javnog duga

    23. januar 2012. 16:01 |

  • Šoškić: Očekujem da se inflacija vrati u planirane okvire

    03. januar 2012. 10:01 |

  • Šoškić: Prenaglašena zabrinutost za dinar

    25. februar 2012. 09:02 |