emg home

RSS

Tadić: Kurs će se stabilizovati

02. mart 2012. | 13:42

Izvor: Beta

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio danas da će se kurs dinara stabilizovati i istakao da promene kursa ne smeju biti skokovite jer to najviše pogađa standard građana i preduzeća.

Tadić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je juče imao sastanak s premijerom Mirkom Cvetkovićem i guvernerom Narodne banke Srbije Dejanom Šoškićem, a na kom je guverneru postavljeno samo jedno pitanje, o predvidivosti kursa. "Dobili smo uveravanja da će se kurs stabilizovati", rekao je Tadić.

Tadić je naveo da su građani pogođeni prevelikim kolebanjem kursa i istakao da oni moraju znati s kakvom će izvesnošću vraćati kredite za stanove, automobile, nameštaj...

Tadić je objasnio da je pad sa 103 dinara za evro na 110 dinara jednim delom posledica finansijskih transakcija na finansijskom tržištu, između ostalog i nekih akvizicija i investicija koje su imali država i neke kompanije. "Naše devizno tržište je dosta ranjivo, bilo kakva veća investicija, kupovina i prodaja ima efekte na kurs dinara. Takvih investicija nema u narednom periodu i očekujem da će kurs dinara biti stabilizovan", rekao je Tadić.

On je naveo da je dobro da Srbija ima plivajući kurs, a ne fiksni, jer je to i jedino moguće, imajući u vidu strukturu ekonomije koja mora da se preorijentiše sa uvoza na izvoz. "Spoljnotrgovinski deficit je decenijama hronična boljka srpske privrede i države i da bi se to promenilo kurs mora biti promenjiv", rekao je Tadić i dodao da kurs, međutim, ne sme biti promenjiv na skokovit način i da ne sme izazivati tako velike i drastične posledice po funkcionisanje kompanija i preduzeća, posebno po njihove završne račune i bilanse.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>

Povezani naslovi

  • Šoškić: Odlaganje reformi bi oslabilo dinar

    16. maj 2012. 12:05 |

  • Evro 117,274 dinara

    01. jun 2012. 11:06 |

  • Evro 116,6121 dinara

    31. maj 2012. 08:05 |