emg home

RSS

Miler: Oporavak tržišta gasa u 2012.

13. jun 2010. | 10:42

Izvor: Beta

Predsednik uprave ruske kompanije Gasprom Aleksej Miler ocenio je da će se tržište gasa u potpunosi oporaviti u 2012. godini."Verujem da će se do 2012. godine tržišta vratiti na normalan nivo", kazao je Miler u razgovoru s novinarima na Godišnjoj skupštini Evropskog biznis foruma u Kanu 10. juna.

On je naveo da Gasprom planira da u 2012. proizvode više gase nego pre svetske ekonomske i finansijske krize i da očekuje da tada dođe do oporavka tržišta ne samo zbog rasta tražnje u Evropi već i na azijskom tržištu.

Miler je kazao da je za Gasprom interesantna i Azija, ali je naglasio da širenje na azijsko tržište ni na koji način neće ugroziti sigurnost isporuka gasa u evropske zemlje.

"Gas na azijsko tržišta će se isporučivati iz izvora u istočnom Sibiru, dok se Evropa snabdeva iz zapadnog Sibira", rekao je šef Gasproma.

On je ocenio i da će cena gasa sve više zavisiti od finansijskog tržišta, a ne od ponude i tražnje, i dodao da očekuje da će se cene gasa na berzanskom tržištu i cene u dugoročnim ugovorima izjednačiti do 2012. godine.

Prema njegovim rečima, cene gasa u dugoročnim ugovorima povezane su sa cenom nafte, a očekuje se da će do 2012. godine cena sirove nafte premašiti 100 dolara po barelu.

Miler je kazao i da će projekat gasovoda Južni tok dobiti novi zamah na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu od 17. do 19. juna.

Kako je precizirao, na njemu će biti formulisan aranžman koji će se odnositi na novi projekat sa italijanskom kompanijom Eni i trebalo bi da se potpiše dokument o učešću francuske energetske komapnije EDF u Južnom toku.

Miler je istakao i da će studija izvodljivosti za deo gasovoda Južni tok kroz Srbiju biti završena do kraja ove godine. "Ubrzano radimo na tome", kazao je on i dodao da će studija izvodljivosti za čitav projekat gasovoda koji će ruski gas dovesti do potrošača u Evropi biti završen u 2011. godini.

Miler je kazao i da će izgradnja gasovoda početi 2013, a da će projekat biti završen i isporučiti prve količine gasa u decembru 2015. godine.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

Vrednost investicije je procenjena na 20 milijardi evra, kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, a rok za završeta radova je kraj 2015. godine.

Međudržavni sporazumi o izgradnji Južnog toka potpisani su sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Gasovod, Gas

Ličnosti: Aleksej Miler

Kompanije: Gazprom


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13

Povezani naslovi

  • Miler: Južni tok će biti izgrađen u roku

    03. oktobar 2011. 14:10 |

  • Prosečna cena gasa za domaćinstva 40,2 dinara bez PDV-a

    02. novembar 2011. 16:11 |

  • Bajatović: Cena gasa 20 odsto niža od tržišne

    02. novembar 2011. 15:11 |