emg home
RSS

Priprema banaka za slučaj isključenja članica iz evrozone

30. jul 2010. | 15:20

Izvor: Tanjug

Grad: Brisel

Da neka zemlja može biti isključena iz zone evra nije više, bar za neke banke, nezamislivi scenario, objavio je londonski Fajnenšel tajms.Ta mogućnost je prinudila Međunarodno udruženje svopova i derivata (ISDA) da mali broj njegovih članova osnuje diskusionu grupu radi procene kakve bi posledice po tržišta finansijskih derivata i obveznica moglo imati isključenje neke članice iz zone evra.

Kriza s budžetskim deficitima u zoni evra podstakla je špekulacije da bi jedna ili više najzaduženijih članica te monerane unije moglo napustiti evro.

Italija, Španija, Irska, Portugalija i Grčka mogle bi, naime, postati konkurentnije, ukoliko bi vratile svoje valute, koje bi mogle devalvirati i time omogućiti povećanje izvoza, piše FT.

Mada je potparol ISDA Rebeka O'Nil ukazala da taj korak "ne predstavlja ocenu da postoji verovatnoća da do toga dođe", nedavna suverena dužnička kriza je, u najmanju ruku, iznela takvu mogućnost i podstakla banke da prouče kakav bi uticaj to moglo imati, naveo je FT u članku .

Bez obzira na to što bi isključenje neke zemlje iz evrozone moglo tehnički imati uticaj na svaku trgovinu, ili finansijske ugovore denominovane u evrima, povezane sa isključenom zemljom, prva mišljenja su da se ne može očekivati da to dovede do bankrota, poput bankrota američkog "Liman bradersa", na primer, koji je bio uključen u trgovinu na milijarde dolara vrednih derivata.

Strahovanje od mogućnosti isključenja neke zemlje iz zone evra podstakla je ranije ove godine nemačka kancelarka Angela Merkel kada je izjavila da bi se zemlje koje nisu rade da prihvate reforme mogle suočiti s isključenjem iz evrozone, podsetio je FT.

Predsednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše i niz evropskih političara su, međutim, brzo odbacili takvu mogućnost.

Merkelova i predsednik Francuske Nikola Sarkozi su okrivili finansijske derivate, kao što su svopovi kreditnih rizika, za pogoršanje fiskalne krize.

Nemačka je u maju zabranila trgovinu nekim dužničkim hartijama i ugovorima denominovanim u evrima, kako bi ublažila pritisak na vrednosne hartije i valutu u zoni evra.

Derivati su finansijski instrumenti izvedeni iz akcija, obveznica, zajmova, valuta i sirovina, ili su povezani sa specifičnim dešavanjima, kao što su promene kamatnih stopa.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kriza, Evrozona

Ličnosti: Rebeka O' Nil

Institucije: Evropska centralna banka, Međunarodno udruženje svopova i derivata (ISDA)

Kompanije: Evropska centralna banka


Unesite tekst komentara:

<<

04. oktobar - 10. oktobar 2010.

>>
PON
04UTO
05SRE
06ČET
07PET
08SUB
09NED
10

Povezani naslovi