emg home
RSS

Paket pomoć EU Irskoj "težak" od 45 do 90 milijardi evra

16. novembar 2010. | 11:54

Izvor: Tanjug

Grad: Brisel

Evropska unija bi mogla da odobri Irskoj paket finansijske pomoći "težak" od 45 do 90 milijardi evra, u zavisnosti od toga da li će vlada u Dablinu taj novac upotrebiti i za podršku ugroženim domaćim bankama, objavljeno je danas u Briselu.

Rojters istovremeno prenosi saopštenje irske vlade u kome se navodi da Dablin pregovara sa partnerima iz EU o načinu kako da osigura stabilnost bankarskog sistema.

Premijer Irske Brajan Kauen tvrdi, međutim, da prilikom razgovora sa zvaničnicima iz EU njegova zemlja, ustvari, nije zatražila finansijsku pomoć.

"Irska nije zatražila finansiranje države jer imamo dovoljno sredstava do polovine iduće godine. Jasno je da u evrozoni vlada velika zabrinutost zbog loših uslova na tržištu koji se pre svega odnose na loše uslove kreditiranja i normalno je da sa svojim partnerima razgovaramo o najboljem načinu da se u evrozoni održi finansijska i bankarska stabilnost", izjavio je Kauen, a prenosi londonski radio Bi Bi Si.

Ministar pravde Dermot Ahern je takođe kategorično odbacio navode da je Irska primorana da zatraži finansijsku pomoć.

"Irska nije zatražila bilo kakvu pomoć Međunarodnog monetarnog fonda. Naravno da su naši zvaničnici u stalnom kontaktu sa Evropskom komisijom, ali to je slučaj i sa svim ostalim članicama Evropske unije", rekao je Ahern.

Londonski Gardijan danas piše da je sve izolovanija vlada u Dablinu pod snažnim pritiskom da se u roku od 24 sata izjasni da li će prihvatiti međunarodnu finansijsku pomoć, jer raste panika da bi zaraza koja je potekla iz upropaštenog irskog bankarskog sektora mogla da se proširi na ekonomski slabije članice evrozone.

Najveći pritisak na vladu u Dablinu stiže iz Španije i Portugala, čija kreditna sposobnost naglo slabi zbog sumnji u finansijske sposobnosti Irske. Portugal je sada na ivici da i sam zatraži međunarodnu pomoć, prenosi Gardijan.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Recesija, Ekonomska kriza, Pomoć

Lokacija: Irska

Ličnosti: Brajan Kauen, Dermot Ahern


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>
PON
24UTO
25SRE
26ČET
27PET
28SUB
29NED
30

Povezani naslovi

  • Eksperti: Posle "crnog četvrtka" nova recesija?

    23. septembar 2011. 16:09 |

  • Ekonomisti: Otpis velikog dela grčkog duga dobar za Srbiju

    27. oktobar 2011. 13:10 |

  • Zona evra postigla dogovor o uvećanju kapitala fonda za pomoć

    27. oktobar 2011. 13:10 |