emg home
RSS

Moody's upozorio na moguće sniženje rejtinga Portugalije

21. decembar 2010. | 12:27

Izvor: Tanjug

Grad: London

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Moody's upozorila je danas da bi nakon preispitivanja mogla da snizi A1 kreditni rejting Portugalije za jedan do dva stepena, kao posledica izgleda slabog ekonomskog rasta te zemlje i njenih visokih troškova pozajmljivanja.Na tržištima vlada strahovanje da bi Lisabon mogao biti sledeći koji bi u sadašnjoj dužničkoj krizi u zoni evra uzeo pomoć za spasavanje, nakon što su to učinile Grčka i Irska.

Moody's je objasnio da je zabrinut za sposobnost Portugalije da izlazi na tržišta kapitala po održivim cenama i ukazao na "neizvesnost kad je reč o dugoročnim ekonomskim izgledima Portugalije, koje će otežati uticaj fiskalnog pooštravanja".

Ta agencija je takođe ukazala da će, ukoliko portugalska vlada zatraži pomoć za spasavanje, taj korak pozitivno uticati na kratkoročnu neizvesnost, ali je istovremeno upozorila da bi to takođe moglo povećati zabrinutost za pristup te zemlje na tržište privatnog finansiranja u srednjeročnoj perspektivi.

"Po mišljenju Moody's, solventnost Portugalije nije dovedena u pitanje", ukazao je vodeći analitičar Moody's za Portugaliju Entoni Tomas.

Moody's je rangirao portugalski dug dva stepena iznad rejtinga agencije "Standard&Poors", ali stepen ispod rejtinga koji je toj zemlji dodelio Fitch, podsetio je Rojters.

Ovo današnje saopštenje Moody's je poslednje u nizu kad je reč o rejtinzima najzaduženijih članica zone evra, nakon što je ta agencija prošle sedmice snizila kreditni rejting Irske ođednom za pet stepeni.

Posle današnjeg saopštenja evro je oslabio prema dolaru za 40 evrocenti, na 1,3144 dolara, dok je u odnosu na švajcarski franak skliznuo na 1,2668 franaka, blizu novog istorijskog minimuma.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kreditini rejting

Lokacija: Portugalija

Kompanije: Moody's


Unesite tekst komentara:

<<

20. decembar - 26. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi