emg home
RSS

Obama i Hu za čvršću saradnju SAD i Kine

20. januar 2011. | 09:51

Izvor: Beta

Grad: Vašington

Predsednici SAD i Kine Barak Obama i Hu Đintao založili se u Vašingtonu za čvršću saradnju u ključnim pitanjima, od trgovine do borbe protiv terorizma, ali su se pokazale i razlike između njih, posebno u ljudskim pravima.

Obama je na konferenciji za novinare s Huom priznao da razlike u gledanjima na ljudska prava predstavljaju povremeno izvor napetosti između dve vlade. "Imamo neka snažna shvatanja kao Amerikanci o univerzalnosti određenih prava, o slobodama govora, veroispovesti, okupljanja", rekao je Obama, navodeći da je to istakao u razgovoru s Huom, ali i da ih razlike u shvatanjima ljudskih prava ne sprečavaju da sarađuju u drugim ključnim oblastima.

Hu je na ponovljeno pitanje novinara rekao da je na svih osam njegovih sastanaka sa Obamom tema bila i pitanje ljudskih prava. "Kina je uvek posvećena zaštiti i unapređenju ljudskih prava", rekao je Hu i dodao da je ostvarila ogroman napredak u toj oblasti.

"Kina priznaje i takođe poštuje univerzalnost ljudskih prava. Istovremeno moramo uzeti u obzir različite okolnosti u državama. Kina je zemlja u razvoju sa ogromnom populacijom i takođe zemlja u razvoju u ključnoj fazi reformi", rekao je Hu.

On je dodao da je njegova zemlja suočena s mnogo izazova u društvenom i ekonomskom razvoju i da treba još mnogo uraditi po pitanju ljudskih prava. Dodao je da je Kina spremna da razgovara sa SAD i drugim zemljama o tom pitanju, ali da zemlje moraju poštovati načelo nemešanja u unutrašnje stvari drugih država.

Povodom pitanja valuta, drugog spornog pitanja u odnosma SAD i Kine, Obama je rekao da SAD veruju da je kineska valuta potcenjena zbog čega su kineski proizvodi jeftiniji u inostranstvu, a strani proizvodi skuplji u Kini. "Rekao sam Huu da pozdravljamo povećanje fleksibilnosti valute u Kini", rekao je Obama, ali i dodao da je juan i dalje potcenjen i da bi trebalo više prilagođavati njegovu vrednost.

Obama je rekao da su dve zemlje napravile poslovne sporazume koji će omogućiti izvoz iz SAD u Kinu vredan 45 milijardi dolara. On je rekao i da je Kina preduzela značajne mere za suzbijanje kršenja imovinskih prava i omogućavanje povećanja investicija SAD.

Predsednik SAD je rekao da je Kina postala jedno od najboljih tržišta za američki izvoz, što je pomoglo održanju pola miliona radnih mesta u SAD. "Želimo da vam prodamo razne stvari. Želimo da vam prodamo avione, želimo da vam prodamo automobile, želimo da vam prodam softver", rekao je Obama Huu.

SAD i Kina pozivaju Severnu Koreju da ne provocira

Obama je izjavio da SAD i Kina pozivaju Severnu Koreju da se uzdrži od novih provokacija i da žele da u potpunosti sarađuju u denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

"Pozdravljamo smanjenje napetosti na Korejskom poluostrvu i Severna Koreja bi trebalo da se uzdrži od novih provokacija", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je dodao da su se usaglasili da krajni cilj mora biti denuklearizacija tog poluostrva.

Kina se smatra jedinom svetskom silom s uticajem na vlasti Severne Koreje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Politika, Ekonomski odnosi, Sukob dve Koreje

Lokacija: SAD, Kina

Ličnosti: Barak Obama, Hu Đintao

Kompanije: Politika


Unesite tekst komentara:

<<

17. januar - 23. januar 2011.

>>

Povezani naslovi