emg home
RSS

Gadafijev režim traži da sankcije budu suspendovane

05. mart 2011. | 12:52

Izvor: Beta

Grad: Njujork

Režim libijskog lidera Moamera Gadafija zatražio je od Saveta bezbednosti UN da suspenduje sankcije uvedene prošle subote protiv njega, njegove porodice i najbližih saradnika zbog represije nad opozicijom.



U pismu Savetu libijske vlasti tvrde da je upotreba sile protiv demonstranata bila "minimalna" i da je vlada bila "zapanjena" usvajanjem sankcija.

Režim je zatražio da sankcije protiv Gadafija i njegovih najbližih saradnika budu "suspendovane dok ne bude utvrđena istina".

To je prvo zvanično reagovanje libijskog režima na tu odluku UN. Pismo je Savetu bezbednosti uputio šef Narodnog komiteta Libije za spoljne odnose Musa Mohamad Kusa.

U rezoluciji koju je u subotu jednoglasno usvojio Savet bezbednosti, uvedene su oštre sankcije Gadafiju, njegovoj porodici i najbližim saradnicima, zamrznuta su im finansijska sredstva i zabranjen ulazak u neke strane zemlje.

Rezolucijom je zatraženo i da Međunarodni krivični sud istraži situaciju nastalu u Libiji posle 15. februara. Prema nezvaničnim podacima, u sukobima u toj zemlji poginulo je 6.000 ljudi.

Kusa je u pismu ocenio da je SB UN rezoluciju usvojio "na osnovu stranih novinskih izveštaja, umesto na činjenicama koje bi mogla da potvrdi nezavisna komisija".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sankcije, Sukobi

Lokacija: Libija

Institucije: UN


Unesite tekst komentara:

<<

29. avgust - 04. septembar 2011.

>>