emg home

RSS

Pogođene mete u unutrašnjosti Libije, eksplozije u Tripoliju

25. mart 2011. | 10:02 13:57

Izvor: Beta

Grad: Brisel, Tripoli

Francuski borbeni avioni pogodili su noćas jednu libijsku borbenu letelicu i vojnu bazu u unutrašnjosti Libije, dok su SAD smanjile svoju ulogu u međunarodnoj operaciji.

Prema navodima francuske komande, pogođena je baza oko 250 kilometara južno od libijske obale.

U libijskoj prestonici jutros pred zoru mogle su se čuti eksplozije, a AP pretpostavlja da su one posledica vazdušnih napada.

SAD su poslednjih dana intenzivirale svoje napore da prebace na svoje partnere vodeću ulogu u operaciji, a NATO je noćas odlučio da preuzme kontrolu nad zonom zabranjenih letova iznad Libije.

 

Rasmusen: NATO preuzima kontrolu zone zabrane letova

Članice NATO-a dogovorile su se u četvrtak uveče da preuzmu kontrolu zone zabrane letenja iznad
Libije u cilju zaštite civilnog stanovništva te zemlje, izjavio je u Briselu generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen. NATO, međutim, neće preuzeti vodjenje drugih vojnih operacija u toj zemlji, objasnio je Rasmusen.

"U ovom trenutku i dalje će postojati operacija koalicije i NATO operacija. Ali razmatramo da li NATO treba da preuzme širu odgovornost u skladu s rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali ta odluka još nije doneta", kazao je on.

Rasmusen je rekao da će NATO svoju operaciju sprovoditi paralelno s kampanjom bombardovanja koju obavlja međunarodna koalicija.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da je dogovoreno da će političke odluke o vojnoj intervenciji u Libiji donositi međunarodna koalicija, iako će se operativni deo akcije oslanjati na NATO. "Svi treba da shvate da koordinacija treba da ostane pre svega politička, iako će se oslanjati na mašineriju NATO", rekao je Sarkozi na kraju prvog dana samita lidera EU.

On je istakao da neke zemlje, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara, učestvuju u intervenciji, ali nisu članice NATO i zato treba da budu deo političke koordinacije koalicije.

Sarkozi je ocenio i da je vojnom akcijom u Libiji izbegnuta pogibija hiljada ljudi, navodeći primer Srebrenice, gde, kako je rekao, međunarodna zajednica nje umela da zaštiti civile.

 

AU pozvala sukobljene strane u Libiji na razgovor o primirju

Afrička unija pozvala je danas predstavnike libijskih vlasti i protivnike režima te zemlje da u Adis Abebi počnu razgovore o primirju, izjavio je u Parizu predsednik Komisije AU Žan Ping.

"Predviđen je susret snaga lojalnih Gadafiju i protivnika režima kako bi se objavilo primirje", rekao je Ping novinarima, ne preciziravši, medjutim, da li će se takav sastanak i održati.

Taj zvaničnik ponovio je da se Afrička unija protivi spoljnoj vojnoj akciji u Libiji, koju sprovodi koalicija SAD, Francuske i Britanije.

Govoreći o namerama AU, on je objasnio da se radi o planu za rešavanje libijske krize koji predviđa uspostavljanje primirja, pružanje humanitarne pomoći i zaštitu stranaca na radu u Libiji, koji su velikim delom iz drugih delova Afrike.

   

Van Rompej: Gadafi mora da ode s vlasti

Gadafi mora da ode sa vlasti, a EU želi u toj zemlji političke promene koje će predvoditi Libijci i koje će biti bazirane na širokom političkom dijalogu, rekao je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej na kraju prvog dana prolećnog samita Unije.

Van Rompej je istakao da su akcije koje je u Libiji preduzela koalicija evropskih, arapskih i severnoameričkih zemalja na osnovu rezolucije UN doprinele zaštiti civila u toj zemlji i dodao da bi vojne operacije trebalo da budu obustavljene čim civili budu bezbedni, objavljeno je na sajtu EU.

EU je spremna da pokrene i usvoji nove sankcije, uključujući mere koje će osigurati da Gadafijev režim ne profitira od prodaje gasa i nafte. 

Unija je ozbiljno zabrinuta zbog humanitarne situacije u Libiji i obavezala se da će raditi aktivnije na
obezbeđenju humanitarne pomoći.

Lideri EU su istakli da su spremni da pomognu novoj Libiji, ekonomski i u izgradnji novih institucija, i nastaviće da sarađuju sa Arapskom ligom, Afričkom unijom i UN.

Sadašnji libijski režim mora da se povuče iz svih oblasti koje je silom osvojio, da se vrati na svoje teritorije i dozvoli ulaz humanitarnoj pomoći, rekao je Van Rompej.

On je dodao da politička tranzicija u Libiji treba da počne odmah, a da ključnu ulogu u njoj treba da ima Nacionalni prelazni savet.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Libijska kriza

Lokacija: Libija

Ličnosti: Nikola Sarkozi, Moamer el Gadafi, Anders Fog Rasmusen, Herman van Rompej

Institucije: NATO, EU, Afrička unija


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>
PON
31UTO
01SRE
02ČET
03PET
04SUB
05NED
06

Povezani naslovi