emg home

RSS

Gadafi pozvao NATO na prekid vatre i pregovore

30. april 2011. | 11:17

Izvor: Beta

Grad: Tripoli

Libijski lider Moamer Gadafi pozvao je jutros u govoru na državnoj televiziji na međusobni prekid vatre i pregovore sa NATO, koji je nedugo pre toga bombardovao kompleks vladinih zgrada u Tripoliju, među kojima je bila i zgrada televizije.U napadu, međutim, zgrada televizije nije oštećena, a Gadafi se obratio naciji sa nepoznate lokacije. Jedan libijski zvaničnik naveo je da je cilj napada zapadne vojne alijanse bio ubistvo Gadafija.

"Vrata miru su otvorena. Vi ste agresori. Mi ćemo pregovarati sa vama. Dođite, Francuska, Italija, Britanija, Amerika, dođite, mi ćemo pregovarati sa vama. Zašto nas napadate", pitao je Gadafi u govoru.

On je istakao da Libijci imaju pravo da izaberu politički sistem, ali ne uz pretnju NATO bombardovanja.

Gadafi je u jutrošnjem govoru izrazio žaljenje zbog vazdušnih napada Alijanse.

"Zašto ubijate našu decu? Zašto uništavate našu infrastrukturu", zapitao je Gadafi, negirajući da njegove snage ubijaju libijske civile.

Intervencija međunarodne zajednice u Libiji počela je sredinom marta, u okviru mandata UN koje su dale zeleno svetlo za vojne akcije kako bi se zaštitili civili od napada Gadafijevih snaga.

U jutrošnjim napadima NATO, pre zore, uništene su dve vladine zgrade, a prema rečima jednog policajca, troje ljudi je povređeno, od čega jedna osoba teško.

Nekoliko sati ranije, Gadafijeve snage su gađale opkoljeni pobunjenički grad Misuratu i ubile 15 ljudi, među kojima i jednog devetogodišnjeg dečaka, rekli su doktori lokalne bolnice.

Grad od 300.000 stanovnika je glavno uporište pobunjenika u zapadnoj Libiji i nalazi se pod opsadom vladinih snaga već dva meseca.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sukobi

Lokacija: Libija

Ličnosti: Moamer Gadafi

Institucije: NATO


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13

Povezani naslovi