emg home

RSS

Gadafijev najmlađi sin poginuo u napadu NATO

01. maj 2011. | 11:34

Izvor: Beta

Grad: Tripoli

Najmlađi sin libijskog lidera Moamera Gadafija, Saif al-Arab Gadafi (29) i troje Gadafijeve unučadi poginulo je u napadu vazduhoplovstva NATO u Tripoliju, rekao je na jutrošnjoj konferenciji za novinare portparol vlade Musa Ibrahim.Gadafi i njegova žena bili su sinoć u trenutku napada u kući njihovog sina i oboje su ostali nepovređeni, prenosi američka televizija Si-En-En (CNN) izjavu Ibrahima.

Kuća u kojoj su se nalazili u Tripoliju uništena je u napadu, a na njenom mestu je ogroman krater i najmanje jedna neeksplodirana bomba.

Kuća je bila nedaleko od kasarne Bab al-Azizija gde je rezidencija Moamera Gadafija, rekao je Ibrahim.

Poginuli Saif al-Arab Gadafi je bio student u Nemačkoj i nije imao bliže veze sa libijskom vojskom i vlašću.

Ibrahim je napad NATO snaga nazvao "ilegalnim činom" i "ratnim zločinom" i optužio NATO da je isključivi cilj napada bio ubistvo libijskog lidera.

Ibrahim nije želeo da navede imena troje poginule Gadafijeve unučadi, ali je rekao da su to nećaci Seifa al-Araba, i da su mlađi od 12 godina.

Komandant vojnih operacija NATO, general-pukovnik Čarls Bučard rekao je u danas objavljenom saopštenju da je "svestan nepotvrđenih izveštaja medija da su neki članovi Gadafijeve porodice poginuli" u noćašnjem napadu.

"Žalimo zbog svih žrtava, naročito nevinih civila koji su ugroženi sadašnjim sukobom. NATO ispunjava mandat koji su mu dale UN kako bi zaustavio i sprečio napade protiv civila, i to čini precizno i brižno, za razliku od Gadafijevih snaga koje izazivaju toliko patnje", ocenio je Bučard.

General je naglasio da su sve mete NATO vojne i "jasno povezane sa sistematskim napadima Gadafijevog režima na libijski narod". "Mi ne gađamo pojedince", tvrdi general Bučard.

Jedan viši zvaničnik administracije predsednika Baraka Obame rekao je da vlada SAD zna za izveštaje o pogibiji Gadafijevog sina i unuka, ali da ne može da ih potvrdi.

Pošto je objaveljena vest da je najmlađi Gadafijev sin poginuo, oko Tripolija se čula artiljerijska paljba, a velika grupa demonstranata okupila se ispred kasarne Bab al-Azizija u Tripoliju.

Oni su uzvikivali "Želimo da osvetimo mučenika" i "Omladino, došlo je vreme za džihad!".

Pridružio im se i Ibrahim i poručio demonstrantima: "Svaki od vas je Saif al-Arab! Libija će biti grob svih agresora!".

Portparol libijske opozicije izrazio je sumnju u verodostojnost izveštaja o smrti Saifa al-Araba.

To su "izmišljotine režima u očajničkom pokušaju da izazove simpatije. Ali ovaj režim stalno laže i nastavlja da laže", ocenio je zamenik predsedavajućeg opozicionog Prelaznog nacionalnog saveta u Bengaziju, Abdul Fafiz Goga.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sukobi, Vojna intervencija

Lokacija: Libija

Ličnosti: Moamer Gadafi

Institucije: NATO


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13

Povezani naslovi

  • Usvojena rezolucija kojom se zavrsava misija NATO u Libiji

    27. oktobar 2011. 17:10 |

  • NATO tvrdi da nije znao da je Gadafi u konvoju

    21. oktobar 2011. 16:10 |

  • Pobunjenici: Gadafi je opkoljen

    07. septembar 2011. 14:09 |