emg home
RSS
Ekonom:east magazin

Ekonom:east magazin, Broj 546, 04. novembar 2010.

Češko pivo

Penušavom tradicijom protiv krize

Autor: Stevan Veljović

Polovina potrošnje piva u Češkoj vezana je za pabove, restorane i barove jer Česi najviše cene točeno pivo. Zbog krize, smanjenja broja turista i povećanja akciza potrošnja tog pića u poslednje dve godine je u padu, ali tržište je dovoljno razvijeno pa svetski poznati brendovi i dalje među domaćim imaju jaku konkurenciju

Zaboravite sve što ste čuli o Englezima, Ircima i Nemcima, najveće pivopije u odnosu na broj stanovnika su Česi.

Oko 10,5 miliona Čeha godišnje popije oko 15 miliona hektolitara piva, tačnije 151 litar po stanovniku. Teoretski, dakle, svaki Čeh dnevno popije najmanje jednu kriglu od pola litra. Poređenja radi, prosečan stanovnik Srbije godišnje popije “samo” 60 litara piva.


Da biste pročitali besplatan članak, dovoljno je da imate otvoren osnovni nalog na EMG

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: