emg home
RSS
Ekonom:east magazin

Ekonom:east magazin, Broj 603, 15. decembar 2011.

BRIK, deset godina kasnije

Generator svetskog rasta

Autor: Božidar Nikolić

Zbirni BDP Brazila, Rusije, Indije i Kine je od 2001. gotovo učetvorostručen, sa oko tri biliona američkih dolara na između 11 i 12 biliona. Svetska privreda je od 2001. udvostručena, a trećina tog rasta došla je iz BRIK-a. Njihov kombinovani rast BDP-a bio je dva puta veći od onog u SAD, najvećoj nacionalnoj privrednoj sili na svetu, i u roku od samo jedne dekade bio ravan stvaranju još jedne privrede Japana plus Nemačke ili pet Velikih Britanija

Džim O’Nil postao je čuven po tome što je pre jednu deceniju skovao skraćenicu BRIK i predvideo da će Brazil, Rusija, Indija i Kina biti veliki pokretači rasta svetske privrede.

I bio je apsolutno u pravu. Pa opet, britanski ekonomista i direktor u investicijskoj banci Goldman Saks žali zbog jedne stvari u svojoj prvoj analizi BRIK 2001. Zato što on i njegovi saradnici nisu bili hrabriji. „Između 2001. i 2010, bruto domaći proizvod privreda BRIK je rastao po stopi višoj nego što sam mislio da je moguće čak i u najoptimističnijem scenariju“, napisao je O’Nil u knjizi „Mapa rasta: ekonomske mogućnosti u BRIK i šire“.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: