emg home
RSS

Protest veterana u Sarajevu, desetine povređenih

21. april 2010. | 16:12

Izvor: Beta

Grad: Sarajevo

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH danas su se sa policijom sukobili veterana i rođaka poginulih u ratu 1992-95. koji protestuju zbog smanjenja mesečnih primanja.Borci, predstavnici ratnih vojnih invalida i rođaci poginulih boraca, otvoreno su se sukobili s policijom koju napadaju bocama, kamenjem, blatom. Policija demonstrante udaljava bacanjem suzavaca i "topovskih udara".

Desetine demonstranata su prevezene u bolnice.

Demonstranti su zapalili kućice policajaca-čuvara ispred zgrade Vlade i razbili prozor na zgradi koja je evakuisana pre protesta.

Demobilisani borci, invalidi i rođaci poginulih iz svih krajeva Federacije BiH traže od Vlade da ne ograniči samo naknade koje oni primaju, već da smanji izdatke za sve budžetske korisnike.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović rekao je ranije da bi ispunjavanjem zahteva boraca bio doveden u pitanje budžet Federacije i budžeti svih 10 kantona i da bi bili ugroženi finansijski aranžman BiH sa MMF i isplata 100 miliona evra od Evropske komisije.

MMF i EU traže da Federacija BiH da smanji buddzetske rashode.

Demonstranti su tražili da razgovaraju sa premijerom Mujezinovićem, ali on to nije prihvatio. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Protesti, Policija

Lokacija: BiH


Unesite tekst komentara:

22. april 2010. 09:33:11

| dagmar

0

Nekada su se tukli na religioznoj bazi,nisu cuvali ono sto su imali,borili se za demokratiju pa eto demokratija je tu sve su izgubili sada gube i ono malo ljdskog.Zalosno !Istina najvise boli.Neka stavi svako svog ratnog profitera na vidjelo umjesto da uporno glasa za huskaca mrznje pa ce mozda biti moguce suzivot sa zivotom ako je uopste moguce nesto spasiti,posto nije vise nista nije ostalo osim sirotinje i neimastine.Samo u GP ,,Vranici"prije rata je radilo preko 5000 radnika prosto se pitam ima li toliko zaposlenig u citavoj Federaciji,,,Nema vise pomoci,nema Americke fine price,nema ni komsiluka ,,AJ!!!pa koce da nam pomogne,,Sami sebi ste upropastili sve dokusurite to malo sto je Tito sa svima gradijo pa hajmo u kameno doba a poslje toga razmjena robe za robu .Mozda onda moze i suzivot i neki normalan zivot.Do tada neka nam samo Bog da malo pameti.

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi