emg home
RSS

Eksperti: Balkanu dati jasnu perspektivu članstva u EU

17. maj 2010. | 14:22

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Svim državama Zapadnog Balkana do 2014. treba pružiti čvrste garancije da će postati članice Evropske unije, ocenili eksperti savetodavne Grupe za razmatranje, koju je formirao Evropski savet, izjavila za Juroaktiv članica te grupe Kalipso Nikolaidis, profesorka međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Oksfordu i savetnica grčkog premijera Jorgosa Papuljasa za evropska pitanja.

"Mi smo zaista razmatrali ideju da 2014. postavimo kao neki rok do kad bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo da dobiju odlučnu potvrdu da će postati članice i jasnu mapu puta koja će pokazati šta je preostalo da se uradi", izjavila je Kalipso Nikolaidis.

Ona je navela da su svi članovi Grupe posvećeni tome da Zapadni Balkan postane deo EU, a da će članovi Grupe imati sastanak s nevladinim organizacijama i fondacijama 16. juna, dan uoči samita EU. Cilj tog sastanka je razmena mišljenja i ideja vezanih za region Zapadnog Balkana.

Prema njenim rečima, Grupa nema mandat da donosi bilo kakve odluke, već da razmatra ideje i izazove i uz konsultaciju s drugima podnosi predloge u svom izveštaju.

Grupu za razmatranje formirao je Evropski savet. Grupa ima 12 članova, uglavnom eksperata.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evro-integracije

Ličnosti: Kalipso Nikolaidis

Institucije: EU, Grupe za razmatranje


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
PON
20
UTO
21SRE
22ČET
23PET
24SUB
25NED
26
  • Analiza AP: Jačanje radikalnog islama na Balkanu

    19. sep 2010.

    Skoplje, Beta, AP

Povezani naslovi