emg home
RSS

Tači Srbiji nudi novi početak

03. septembar 2010. | 12:54

Izvor: Beta

Grad: Priština, London

Kosovski premijer Hašim Tači ponudio novi početak u odnosima Prištine i Beograda, koji je pod sve većim pritiskom Evropske unije da odgovori na isti način, piše Gardijan.

Tači je u komentaru na Internet-strani Gardijana naveo da je neizbežno da Kosovo i Srbija sarađuju kao dve nezavisne države.

"Moja zemlja se nada da će sarađivati s Srbijom i raspraviti praktična pitanja što će poboljšati živote svih naših građana. Mi smo susedi i suočavamo se sa istim izazovima. Naše policijske snage moraju sarađivati kako bi se borile s razornim međunarodnim kriminalom", naveo je Tači.

List prenosi i da je Tači ocenio da je došlo do promena u Srbiji. "Danas srpska vlada ima drugačiju narav od one koja je terorisala moj narod pre 11 godina. Istovremeno, neki uticajni elementi u njoj još pokušavaju da nađu rupe u odluci Međunarodnog suda prave, nadajući se još jednoj rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kako bi bio osporen status Kosova", naveo je Tači.

"Srpskoj vladi se možda ne dopada odgovor suda, ali ako želi da ostvari aspiracije da bude deo evropske porodice zasigurno mora prihvatiti vladavinu zakona", ocenio je Tači u komenataru.

Poziv za nove pregovore Prištine i Beograda usledio je posle otvorenog upozorenja šefa britanske diplomatije Vilijema Hejga, koji je u Beogradu rekao da Srbija ugrožava svoje evro-integracije odbijanjem da se suoči s nezavisnošću Kosova, piše list.

"Hejg je rekao srpskom predsedniku Borisu Tadiću da odbaci rezoluciju čiji je predlog Srbija podnela Ujedinjenim nacijama. Ako odbije, zahtev za članstvo Srbije u EU biće u problemu, upozorio je Hejg. Ako Tadić pristane,
Britanija će biti njena najveća pristaša u nastojanju da uđe u EU", navodi Gardijan.

Gardijan prenosi i da je Hejg poručio Srbiji da je vreme da se okončaju međusobne optužbe u vezi s ratovima u SFRJ, da prihvati novu realnost i usredsredi se na budućnost.

Napominjući i da je nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele nekoliko dana ranije poslao sličnu poruku u Beogradu, list dodaje da izgleda kao da Tači reaguje na sve glasnije pozive iz Brisela i ostalih evorpskih prestonica za početak novih razgovora Beograda i Prištine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

03. septembar 2010. 14:10:24

| walther

1

Treba kratko i jasno reci je.i se evropo i ti i tvoje kvazi drzave.
Nisu sve zemlje evrope u uniji pa nevidim da neko nemoze da zivi ili da umire od gladi.ko radi taj ce i imati.Nemora to biti raskosni zivot, mnogo je vise gladnih na ulicama u zemljama koje su u uniji.

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>