emg home
RSS

Vordsvort: Španija radi sa Srbijom i EU na rezoluciji

02. septembar 2010. | 09:14 13:04

Izvor: "Politika", "Danas", Beta

Grad: Brisel

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort izjavio danas da Španija sa Srbijom i partnerima iz Evropske unije radi na usaglašavanju teksta rezolucije o Kosovu za Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija. Ambasador Španije u Srbiji demantuje.

"Španija radi sa Srbijom i evropskim partnerima i pokušava da postigne kompromis i nađe način da se reši problem", rekao je Vordsvort na pitanje novinara o predlogu rezolucije koji priprema Španija.

Vordsvort je naveo da je osnovni problem to što nacrt rezolucije koji je Srbija podnela nije prethodno usaglašen sa EU. "Najbolji pristup bio bi da se povuče postojeći nacrt i da se krene od onog o čemu možemo da se složimo", rekao je Vordsvort novinarima na skupu o nacrtu medijske strategije.

Ambasador Španije u Srbiji Injigo de Palasio Espanja izjavio je, međutim, da Španija nije pripremila nikakav novi nacrt rezolucije o Kosovu. “Trenutak je izuzetno osetljiv, a svi prijatelji Srbije i partneri u EU i naši srpski prijatelji i vlasti rade u cilju nalaženja rešenja koje je zadovoljavajuće za sve strane. Svakako, Španija doprinosi tome", rekao je ambasador.

Španija je napisala varijantu kompromisne rezolucije o Kosovu, koja bi zamenila ona rezoluciju koju je Srbija poslala Ujedinjenim nacijama, objavila je Politika. “Taj papir još nije postao predmet zvaničnih razgovora, što možda nikada neće ni biti, i verovatno ima ulogu lakmus-papira", piše list i dodaje da su članice EU razgovarale o mogućem stavu o rezoluciji Beograda, njenim izmenama ili pisanju sopstvene nove rezolucije, a razgovori će biti nastavljen u petak.

Nezvanično, prema pisanju tog lista, u Beogradu se veruje da bi za Srbiju bio prihvatljiv dogovor koji bi postigle 22 države EU koje su priznale nezavisnost Kosova i pet koje to nisu učinile.

Rusija spremna da pruži dodatnu pomoć Srbiji

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je da su ruske diplomate spremne da pruže dodatnu pomoć Srbiji povodom predloga rezolucije o Kosovu koju je Srbija podnela UN i njenog razmatranja.

"Ruska delegacija u Njujorku i delegacije drugih članica UN učestvuju u konsultacijama u vezi s predstojećim razmatranjem srpskog nacrta rezolucije na zasedanju Generalne skupštine. Ako srpskoj strani bude neophodna dodatna pomoć, ruske diplomate biće spremne da je pruže", rekao je Konuzin za Danas.

On je dodao da Moskva i Beograd, u vezi s kosovskim pitanjem, imaju stalne kontakte na različitim nivoima i međusobno razumevanje. "Srpska strana je samostalno formulisala tekst nacrta rezolucije. Ne vidim neku posebnu krutost u tekstu", ocenio je Konuzin.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Rezolucija o Kosovu

Lokacija: Kosovo, Španija, Srbija, Priština, Moskva, Beograd, Kosova

Ličnosti: Aleksandar Konuzin, Stiven Vordsvort, Injigo de Palasio Espanja, amasador Velike Britanije

Institucije: Ujedinjene nacije, Srbije, EU


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
  • ComTrade Fabrika znanja od 7. do 10. septembra

    4. sep 2010.

    Beta

Povezani naslovi