emg home
RSS

Zukorlić pozvao Beograd na dijalog kako bi se očuvao mir

04. septembar 2010. | 16:28 21:18

Izvor: Beta

Grad: Novi Pazar

Muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukrolić pozvao je večeras zvanični Beograd na dijalog kako bi se u Sanžaku, gde je "sitaucija izuzeto napeta", očuvali mir i stabilnost.

"Želim da pozovem zvanični Beograd na ozbiljan dijalog kao jedini način da se mir i stabilnost u Sandžaku očuvaju", izjavio je Zukorlić za agenciju Beta i dodao da je već sa predstavnicima Beograda postignuta sagalasnost da je neophodno početi razgovore o situaciji u Sandžaku.

Prema njegovim rečima, današnji događaji u Novom Pazaru pokazali su da je situacija u Sandžaku "izuzeto napeta, da su tenzije stigle do usijanja i da se situacija može oteti kontroli ukoliko se ne preduzmu potrebni koraci".

"Ono što predstavlja kontinuiran problem jeste osećaj građana da diskriminacija i gaženje prava Bošnjaka u Sandžaku idu uzlaznom linijom, i da današnja demonstracija sile policije kao i represivne mere koje se ovih dana sprovede u Sandžaku predstavljaju svojevrsnu kaznu Bošnjacima zbog odluke da na izborima za Nacionalno veće podrže Bošnjačku kulturnu zajednicu i otkažu poverenje ministrima (Rasimu) Ljajiću i (Sulejmanu) Ugljaninu, a to znaci i režimu", kazao je on.

Zukorlić je izrazio zadovoljstvo što su građani tokom današnjeg protesta zbog izgradnje vrtića, "iskazali visoku svest i spremnost da brane svoje vrednosti i svetinje i što nisu dopustili da dođe do eskalacije incidenta u eventualne sukobe".

"Na licu mesta glavnu ulogu odigrali su imami koji su uspeli smiriti prisutne. Važan doprinos dao je i (lider LDP) Čedomir Jovanović. U posredovanju sa predstavnicam beogradskih vlasti postignuta je
saglasnost da je neophodno početi hitne razgovre o svim otvorenim pitanjima u Sandžaku", kazao je Zukrolić.

 

Šaćirović: Neuspeli razgovori sa gradonačelnikom Pazara

 Potpredsednik Islamske zajednice u Srbiji Sead Šaćirović izjavio je danas da pregovori sa gradonačelnikom Novog Pazara nisu dali rezultate i da organizatori današnjeg protesta nisu u stanju da kontrolišu revoltiranu masu koja je na ulice izašla zbog vrtića koji se gradi na parceli koja navodno pripada Islamskoj zajednici.

"Pregovore sa čelnicima gradske uprave nastavljamo večeras, a ja imam informacije da jedan broj učesnika samoinicijativno blokira izlazne puteve iz grada", rekao je Šaćirović agenciji Beta.

Šaćirović je za neuspeh pregovora optužio čelnike Novog Pazara, "koji nisu hteli da povuku radnike sa gradilišta vrtića".

Oko 1.000 pristalica Islamske zajednice u Srbiji, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, pokušalo je nešto posle 14 sati da se probije do mesta gde se u Novom Pazaru gradi vrtić, na zemljištu za koje tvrde da pripada toj zajednici, ali ih je policija u tome sprečila.

Oni su na policiju bacili nekoliko kamenica, nakon čega su predstavnici Islamske zajednice apelovali na okupljene da ne izazivaju incident.

Predstavnici okupljenih razgovarali su sa policijom, dok su okupljeni uzvikivali "Rasime lopove", "Suljo lopove", "Rasime Srbine", "Suljo Srbine", kao i "Alah je najveći".

Protestu je prisustvovalo najuže rukovodstvo Islamske zajednice u Srbiji, ali se muftija Muamer Zukorlić nije pojavio.

Skup je obezbeđivao veliki broj pripadnika policije i Žandarmerije, a nedaleko od kordona nalazio se i jedan kamion cisterna sa montiranim vodenim topom.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić tvrdi da grad želi da vrtić izgradi na zemljištu te zajednice, koju je oduzela komunistička vlast nakon Drugog svetskog rata.

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević ranije je rekao da je spornu parcelu opština kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.

Pristalice Islamske zajednice u Srbiji takođe su blokirale su na 30 minuta sve putne pravce kod Novog Pazara, ali su ih posle razgovora s policijom odblokirali i saobraćaj se od popodne normalno odvija.

Putevi su odblokirani pošto je sa demonstrantima pregovarao načelnik novopazarske policije Dragan Terzić.


IZ u Srbiji: Ubrzati pripreme za obnovu autonomije Sandžaka

Islamska zajednica u Srbiji pozvala je danas Bošnjački nacionalni sabor da ubrza pripreme za obnovu autonomije Sandžaka, saopšteno je posle zasedanja Sveopšteg sabora te islamske zajednice.

Na vanrednom zasedanju Sveopšteg sabora, Islamska zajednica u Srbiji pozvala je građane Sandžaka da se solidarišu u građanskoj neposlušnosti prema režimu i prorežimskim političkim strankama.

U zaključcima koji su objavljeni posle zasedanja sabora, ocenjeno je da, kako se navodi, otimanje zemljišta u novopazarskom naselju Hadžet (na kome bi trebalo da bude izgrađen vrtić), predstavlja kulminaciju nasilja, diskriminacije i gaženja elementarnih prava muslimana.

Dodaje se da je "udar na islamsku veronauku završnica priprema za asimilaciju i pokrštavanje muslimana, što predstavlja nastavak genocidne politike prema Bošnjacima".

"Od građana srpske nacionalnosti, očekujemo razumevanje i podršku jer su vrednosti slobode univerzalne i pripadaju ravnopravno svim građanima", navodi se u saopštenju i dodaje da Islamska zajednica ostaje dosledna opredeljenju da sve probleme i otvorena pitanja rešava dijalogom.

Vukadinović: Zukorlić i do sada imao političke ambicije

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je danas da je najava stvaranja nove političke stranke u Sandžaku, koju bi podržao muftija Muamer Zukorlić, logičan produžetak njegovog dosadašnjeg delovanja jer on poslednjih nekoliko godina nastupa sa jasnim političkim programom i ambicijama.

"U tom smislu i njegovo angažovanje u okviru izbora za Nacionalni savet Bošnjaka treba posmatrati kao generalnu probu i testiranje javnosti i biračkog tela u tom delu Srbije i kao otvorenu najavu njegove želje da zakorači u političku arenu", rekao je Vukadinović agenciji Beta.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić najavio je prošle nedelje da će podržati formiranje nove političke partije, jer su dve postojeće vodeće stranke u Sandžaku, prema njegovoj oceni, "izgubile značajan smisao" i jer je njihova politika "probeogradska".

Vukadinović je rekao da koliko Zukorlić, kao verski lider, može da govori o "beogradizaciji" bošnjačkih političkih partija, toliko njegovi politički protivnici mogu da govore o "ajatolahizaciji" njegovog delovanja, odnosno stvaranja iranskog ili šitskog modela po kojem je verski lider istovremeno i politički lider.

Analitičar je ocenio da je najavljena podrška novoj stranci "rukavica u lice" bošnjačkim liderima Rasimu Ljajiću i Sulejmanu Ugljaninu, ali i vlastima u Beogradu jer je to dokaz da učešće u izborima za Nacionalni savet Bošnjaka nije bilo usamljeni izlet u politiku Muamera Zukorlića, već njegova namera da se trajno nametne kao lider te nacionalne zajednice u Sandžaku, ali i u celoj Srbiji.

On je, međutim, ocenio da je to riskantan politički potez jer mu se može desiti da izgubi autoritet verskog vođe koji sada uživa u bošnjačkoj nacionalnoj zajedinici.

"Uprkos podrške koji Zukorlić ima u BiH i u nekim islamskim zemljama, nisam siguran da će ta ambicija potpuno uroditi plodom. Iako on, kao verski lider još uvek ima značajan kredit u bošnjačkom biračkom telu, njegovo političko angažovanje je kontroverzno, pre svega sa stanovišta principa sekularne države.
Čak iako on ne bude imao formalnu funkciju u toj stranci, biće jasno da je ona samo njegova produžena ruka", rekao je on.

Vukadinović je dodao da zbog socijalnih i nacionalnih frustracija Bošnjaka, Zukorlić kratkoročno može da se nametne kao značajan politički činalac, ali da će dugoročno podeliti sudbinu ostalih stranaka, jer će u perspektivi zbog toga trpeti njegov verski autoritet, zbog čega će imati više štete nego koristi.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

05. septembar 2010. 12:14:12

| Sandzak

1

http://www.youtube.com/watch?v=7uCnD1lkGa4

poruka simpatizerima ;)

05. septembar 2010. 16:13:20

| Milorad Kolašinac

0

Šta hoće taj Zukorlić,jeli on političar ili verski vođa,kako to da islamski verodostojnici imaju pravo da se bave politikom a ostale verske vođe druguh vera ne.Ako ova država mu bude tolerisala ubrzo će u njemu imati partenera za pregovore za otcepljenje Sanđžaka.

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi