emg home
RSS

OEBS zabrinut zbog nekonstituisanja Bošnjačkog saveta

06. septembar 2010. | 14:18

Izvor: Beta

Misija OEBS-a u Srbiji zatražila je da se što pre pronađe rešenje za konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) izrazivši zabrinutost zbog događaja koji su usledili nakon što je BNV, konstituisano 7. jula, proglašeno za neregularno.Šef Misije Dimitrios Kipreos saopštio je danas da je uveren da niko ne želi da vidi kako Bošnjački savet postaje tačka razdora i ukazao da rezultat izbora održanog 6. juna nisu osporili predstavnici ni jedne od tri biračke liste.

Na izborima 6. juna Bošnjačka kulturna zajednica glavnog muftije Muamera Zukorlića osvojila je 17 mandata, Bošnjačka lista bliska Sulejmanu Ugljaninu 13, a Bošnjacki preporod blizak Rasimu Ljajiću pet mandata.

Savet je trebalo da bude formiran 7. jula, ali poslovnikom koji je dan ranije izdalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, za konstutuisanje tog saveta predviđena je verifikacija najmanje dve trećine mandata, dok za ostale savete taj uslov nije bio naglašen.

Bošnjačka kulturna zajednica najavila je bojkot i nove konstitutivne sednice i nove izbore, a Ministarstvo je proglasilo neregularnim većekonstituisano 7. jula.

"Misija OEBS-a poziva sve strane da u duhu građanske odgovornosti što pre pronađu zajedničko rešenje na osnovu iskazane volje birača na tim izborima", naveo je Kipreos i istakao da OEBS pozdravlja postupke Poverenice za ravnopravnost (Nevene Petrušić) i Zaštitnika građana (Saše Jankovića).

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava donelo je u međuvremenu izmenjen tekst Poslovnika o konstituisanju Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine iz kog je izostavljena odredba o verifikaciji dve trećine mandata potrebne za konstituisanje tog saveta.

Na novoj konstitutivnoj sednici koja bi trebalo da bude zakazana, prema navodima iz Ministarstva, u skladu sa Ustavom i Zakonom o izboru narodnih poslanika, ponovo će biti potrebna dvotrećinska većina.

Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo je nedavno postupak protiv Ministarstva za ljudska i manjinska prava radi utvrđivanja eventualnih propusta u izboru i konstitisanja nacionalnih saveta nacionalnih manjina kojima bi njihova prava mogla biti ugrožena.

 

DSS: Sprečiti interancionalizaciju problema Sandžaka


Srbija mora "na razuman način" da zaustavi "ekstremizam glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića", kako pitanje Sandžaka ne bi bilo internacionalizovano, izjavio je danas portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) Petar Petković.

Neophodno je istražiti ko pordžava Zukorlića i Klub ljubitelja Sandžaka, koji je osnovan na Dedinju, a iza koga stoje ambasade pojedinih zapadnih zemalja, kazao je Petrović na konferenciji za novinare.

"Država jasno treba da ispita da li oni stoje iza Zukorlićeve inicijative", kazao je Petković i dodao da je važno da se utvrdi i da li je pitanje Novog Pazara povezano sa projektom lažne države Kosovo koji treba da se nastavi i kada je u pitanju Raška.

Zukorlić želi da izazove incident na koji će država odgovriti silom, ukazao je portparol DSS-a i dodao da vlast mora biti mudra da to ne dozvoli.

Prema njegovim rečima, način na koji vlast vodi politiku regionalizacije, pristajanje na pet statističkih regiona, ali i pitanje Kosova i Metohije, ukazuje da je "država spremna da ide ispod crvene linije očuvanja nacionalnih interesa".

"To je Zukorliću jasno. Država treba da bude mudra i da drugačije reši taj problem kako ne bi pala krv u Sandžaku", kazao je Petković.

Portparol DSS-a je ocenio da mali broj Bošnjaka podržava Zukorlića i da bi on, kao verski lider, trebalo da "širi mir i toleranciju, da bude faktor jedinstva i stabilnosti u Sandžaku, a ne da raspaljuje vatru".

Petković je, uoči rasprave o rezoluciji Srbije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, ponovio da DŠ smatra da rezoluciju, koja je i "razvodnjena i mekana", ne treba povlačiti jer bi to pokazalo da je Srbija spremna da izađe u susret tuđim interesima i da ima marionetsku vladu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Lokacija: Sandžak

Ličnosti: Rasim Ljajić, Sulejman Ugljanin, Saša Janković, Muamer Zukorlić, Petar Petković, Dimitros Kipreos

Institucije: Demokratska stranka Srbije, OEBS, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Bošnjačko nacionalno veće


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Dostanić: Investitori nisu pohrlili da kupuju akcije NIS

    9. sep 2010.

    Tanjug

Povezani naslovi