emg home
RSS

Povećanje plata u prosveti sledeće godine

02. septembar 2010. | 09:17 12:54

Izvor: Beta

Predstavnici Vlade Srbije i četiri reprezentativna sindikata obrazovanja dogovorili se danas da naredne godine budu povećane plate zaposlenih u prosveti, ali je ostalo sporno koliko bi zarade bile uvećane.

Predstavnici sindikata su posle sastanka s premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministarkom finansija Dianom Dragutinović i ministrom prosvete Žarkom Obradovićem u Vladi Srbije saopštili novinarima da predstoje razgovori o tome koliko će plate u obrazovanju biti povećane.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović rekao je novinarima da bi do kraja oktobra trebalo da bude potpisan protokol o zaradama u prosveti kojim će biti rešeno pitanje načina povećanja zarada. "Dogovoreno je da naredne godine tri puta budu povećane zarade i da to prati inflaciju i rast bruto društvenog proizvoda", rekao je on i dodao da će u zavisnosti od rasta BDP-a biti povećana izdvajanja za obrazovanje.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović je rekao da su se predstavnici sindikata i Vlade dogovorili da pre donošenja zakona o budžetu za sledeću godinu bude potpisan Protokol o platama u prosveti, kojim bi bilo određeno koliko će biti povećane plate.

Pavlović je rekao i da su sindikati tražili ponovno uvođenje isplata jubilarnih i godišnjih nagrada, ali da su predstavnici Vlade rekli da će to zavisiti od ekonomskih mogućnosti države. "Nećemo potpisati Protokol o zaradama dok ne budu odmrznute jubilarne nagrade", rekao je Pavlović.

Predsednik Glavnog odbora sindikata Nezavisnost Tomislav Živanović i generalni sekretar Republičkog odbora Sindikata zaposlenih u prosveti Zdravko Kovač rekli su da su plate prosvetnih radnika u protekle dve godine realno manje između 11 i 22 odsto i da to mora biti uzeto u obzir kada se bude odlučivalo o povećanju zarada.

Na sastanku su bili predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Prosvetnog sindikata Nezavisnost i Sindikata radnika zaposlenih u prosveti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Plate, Prosveta

Ličnosti: Mirko Cvetković, Tomislav Živanović, Diana Dragutinović, Branko Pavlović, Žarko Obradović, Zdravko Kovač

Institucije: Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Prosvetni sindikat Nezavisnost, Sindikata radnika zaposlenih u prosveti


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>