emg home
RSS

Sindikati prosvete u četvrtak kod premijera

30. avgust 2010. | 12:06 13:48

Izvor: Emg.rs

Predstavnicima svih reprezentativnih sindikata u prosvetri biće upućen poziv da se u četvrtak sastanu s premijerom Mirkom Cvetkovićem, koji će ih obavestiti o ishodu pregovora Vlade i Međunarodnog monetarnog fonda, rekao ministar prosvete Žarko Obradović.

Obradović, koji je danas prisustvovao sednici republičkog odbora Sindikata obrazovanja Srbije, izjavio je da Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije nisu protiv poboljšanja materijalnog stanja zaposlenih u prosveti, ali da to pitanje mora biti rešavano u sklopu ukupne ekonomske politike.

Obradović je rekao da je u ovom trenutku važno da makroekonomska stabilnost bude pozitivno ocenjena jer će rast zarada u prosveti zavisiti od novog dohotka. On je dodao i da racionalizacija u prosveti ne može biti sprovedena bez dodatnog novca, a da trenutno iz budžeta Ministarstva prosvete 95 odsto novca odlazi na plate.

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, rekao je da se situacija od proleća, kad su sindikati sindikati najavljivali štrajk, promenila, ali da ne odstupaju od zahteva za odmrzavanje zarada u oktobru i da se u okviru rebalansa budžeta i narednih budžeta ne suspenduju prava iz kolektivnih ugovora kao što su bonusi i jubilarne nagrade.

 

Unija sindikata prosvete ne odustaje od štrajka

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ne odustaju od štrajka upozorenja prvog dana školske godine, a ne isključuju ni mogućnost nastavka protesta ako im ministar prosvete do 15. septembra ne odgovori na zahteve.

Predsednik Unije Leonardo Erdelji rekao je na konferenciji za novinare da taj sindikat neće povući odluku o jednodnevnom štrajku upozorenja 1. septembra jer članovi Unije zaposleni u prosveti ne prihvataju odgovornost za dalje propadanje sistema obrazovanja.

"Ministar je prihvatio da se do 15. septembra izjasni o naših osam zahteva", rekao je Erdelji, a kao najvažnije naveo veća izdvajanja za prosvetu, racionalizaciju mreže škola i broja zaposlenih i izmene Kolektivnog ugovora i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Prosveta, Dindikati

Ličnosti: Mirko Cvetković, Žarko Obradović, Leonardo Erdelji

Institucije: Međunarodni monetarni fond, Ministarstvo prosvete Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi