emg home
RSS

Počeli pripremni radovi za gradnju stanova na Voždovcu (VIDEO)

30. avgust 2010. | 13:03 14:48

Izvor: Beta

Pripremni radovi za gradnju stanova na lokaciji nekadašnje kasarne Vojvoda Stepa Stepanović na Voždovcu, u Beogradu, a u okviru projekta Vlade Srbije za masovnu stanogradnju, počeli danas.

Radove, koji podrazumevaju gradnju stambeno-poslovnog kompleksa s 4.578 stanova, 147 lokala, dve škole, dva obdaništa i zdravstveni centar, otvorio je ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić. Prva faza se odnosi na rušenje kasarne, a očekuje se da prvi stanovi budu useljivi 2012, kazao je Dulić.

       

Prema njegovim rečima, na gradilištu će biti zaposleno 30.000 ljudi, a od 250 miliona evra vrednosti investicije samo za njihove plate biće utorošeno 70 miliona evra.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Dragan Grujić je kazao da se prva faza odnosi na rušenje kasarne, a početkom oktobra počinje izgradnja stanova, tako da se očekuje da će prvi stanovi biti useljivi u martu 2012. godine.

On je kazao da će cena metra kvadratnog sa porezom na dodatu vrednost (PDV) biti manja od 1.290 evra a pravo da kupe stan će imati građani Srbije, čak i oni koji već imaju nekretninu s tim što će članovi jednog domaćinstva moći kupiti samo jedan stan.

Grujić je kazao da je rezervisano više od 3.500 stanova, ali da to ne znači da svi koji su rezervisali stanove ispunjavaju uslove da kupe stan.

     

On je kazao da će ih GDS pozivati po redosledu kako su se prijavljivali i proveravati da li ispunjavaju uslove da kupe stan i dodao da "pošto postoje liste ne vidi kako bi neko mogao kupiti stan preko veze".

"Ako se javi veći broj, prednost će imati oni koji kupuju prvi stan. Stanova ima dovoljno tako da ne očekujem da će biti problema i da će nekome biti potrebna veza da bi kupio stan", dodao je Grujić.

"Korist od ove investicije će imati država Srbija koja će po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV) naplatiti oko 40 miliona evra, od prometa nepokretnosti od onih kojima to neće biti prvi stan naplatiće 15 miliona evra, a korist će imati i grad Beograd od naplate naknade za zemljište u vrednosti od dve milijarde dinara (20 miliona evra)", kazao je on.

Dulić je kazao da bivši vlasnici zemljišta na kom je nekadašnja kasarna, a koji su protestovali danas ispred tog zdanja, nemaju pravo da od države traže vraćanje ili nadoknadu. "Nije sporno da su njihovi preci pre 60 godina bili vlasnici zemljišta, ali ovo zemljište je 60 godina u vlasništvu države i od Vojske ga je kupila Građevinska direkcija Srbije po komercijalnim uslovima", rekao je ministar.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Stanogradnja, Vlasnički odnosi

Ličnosti: Oliver Dulić

Institucije: Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

15. novembar - 21. novembar 2010.

>>