emg home
RSS

Zadovoljavajući rezultati reforme pravosuđa (VIDEO)

03. septembar 2010. | 15:28

Izvor: Emg.rs

Ministarka pravde Snežana Malović i predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović rekle su da su zadovoljne rezultatima reforme pravosuđa u prvih šest meseci ove godine, navodeći da ubuduće očekuju još bolje rezultate.Malović je na konferenciji za novinare rekla da šestomesečni izveštaj o radu sudova u Srbiji pokazuje da je njihova efikasnost podignuta, da su strane investicije zaštićene kroz dobar rad privrednih sudova, kao i da su sudovi u potpunosti ispratili intenziviranje borbe protiv organizovanog kriminala.

Nata Mesarović je rekla da je reforma pokazala da broj novoizabranih sudija nije proizvoljno određen, ali i da sve sudije nisu isto opterećene.

   


„Rano je za sada govoriti o očekivanjima, jer je ovo bio kratak period, ali rezultati rada pokazuju da sve sudije u Srbiji i dalje nisu isto opterećene, a što je bio jedan od razloga za reformu pravosuđa, da se sve sudije isto opterete, jer sve sudije primaju istu platu“, rekla je Mesarović.

Predsednica Visokog saveta sudstva je rekla da su „odlično“ radili privredni sudovi, a da su najviše slabosti u radu pokazali osnovni sudovi.

Ona je dodala da iako su apelacioni sudovi radili zadovoljavajuće, svi, osim Apelacionog suda u Novom Sadu, bi trebalo da povećaju svoje napore ubuduće.

Rad viših sudova, Mesarović je ocenila „dobrim“, pri čemu je naročito pohvalila rad viših sudova u Beogradu, Kruševcu, Kraljevu i Novom Pazaru.

„Privredni sudovi pokazuju odlične rezultate i u pogledu kvaliteta i kvantiteta rada“, rekla je Mesarović, ističući da je posao ovim sudovima bio otežan činjenicom da su 2010 godini primili
veliki broj novih predmeta „automatskog stečaja“ što je povećanje od 30 puta u odnosu na godišnji priliv iz 2009. godine.

Mesarović je dodala da se iz rezultata rada Upravnih sudova može zaključiti da oni „moraju biti bolji, pre svega imajući u vidu da su u Upravni sud izabrane iskusne sudije iz bivšeg Upravnog odeljenja Vrhovnog suda Srbije i da je broj sudija dovoljan“.

Rad sudija Vrhovnog kasacionog suda Mesarović je ocenila zadovoljavajućim, pri čemu je objasnila da su sudije ispunile normu.

"Prekršajnim sudovima je potrebno pružiti podršku jer su to novoustanovljeni sudovi", rekla je Mesarović.

   

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Srbija u polufinalu SP posle pobede nad Španijom

    8. sep 2010.

    Istanbul, Beta

  • Sud odbio zahtev da se Ratko Mladić proglasi mrtvim

    8. sep 2010.

    Beta