emg home
RSS

Srbija podnela izmenjenu rezoluciju UN

08. septembar 2010. | 16:58 21:12

Izvor: Beta, Emg.rs

Srbija je Generalnoj skupštini UN podnela predlog rezolucije o Kosovu, koji je usaglašen sa Evropskom unijom, saopštila je Vlada Srbije. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će zajednička rezolucija Srbije i EU omogućiti dijalog za rešenje kosovskog pitanja koje će biti potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

U predlogu rezolucije pozdravlja se spremnost EU da olakša proces "dijaloga izmedu strana" i konstatuje da bi proces dijaloga sam po sebi bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu. Ovaj dijalog bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj Uniji i poboljša živote ljudi, navodi se u predlogu rezolucije Srbije. 

U izmenjenom predlogu rezolucije izostavljene su odrednice o "neprihvatljivosti jednostrane secesije", kao i poziv da se kroz dijalog rešavaju sva "otvorena pitanja".

Generalnoj skupštini UN je predložena rezolucija koju je Srbija usaglasila sa svih 27 zemalja EU - 22 koje su priznale nezavisnost Kosova i pet koje nezavisnost nisu priznale, saopštila je vlada.

Taj dokument, dodaje se, predstavlja kompromis koji je Srbija postigla u saradnji sa EU i u potpunosti je u skladu sa odlukom Narodne skupštine Republike Srbije od 26. jula 2010. godine.

Usaglašenim tekstom zatvara se proces pred Međunarodnim sudom pravde i poziva na dijalog Beograda i Prištine što je u skladu sa principijelnim stavom Srbije da se jedino putem pregovora može pronaći obostrano prihvatljivo rešenje pitanja Kosova koje će biti potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, dodaje se u saopštenju.

Ističe se takođe da se predlogom rezolucije ni na koji način ne priznaje nezavisnost Kosova.

Predlog sadrži odredbe Povelje UN, daje mogućnost Republici Srbiji da nastavi da brani svoje legitimne i nacionalne interese na miran i diplomatski način, u saradnji sa EU i svim važnim međunarodnim faktorima, saopšteno je iz vlade.

   

Tadić: Zajednička rezolucija sa EU omogućiće dijalog


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će zajednička rezolucija Srbije i EU omogućiti dijalog za rešenje kosovskog pitanja koje će biti potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

Prema rečima predsednika Tadića, zajednička rezolucija Srbije i EU proizvod je zajedničkog rada i konsenzus različitih stavova zemalja, onih koje su priznale nezavisnost Kosova, onih zemalja koje nezavisnost nisu priznale i Srbije koja na miran i diplomatski nacin brani svoje legitimne nacionalne interese.

"Zajednički imenitelj koji je postignut plod je kompromisa koji podrazumeva da je posle odluke Međunarodnog suda pravde pronađena formula kojom se otvara dijalog o budućim rešenjima, koja se poziva na Povelju UN i koja ne sadrži priznanje nezavisnosti Kosova ni na koji način", navodi se u Tadićevoj pisanoj izjavi.

Predsednik Srbije je rekao da se do usaglašenog teksta rezolucije došlo sa "iskrenom željom da sva pitanja rešavamo u partnerskom odnosu sa EU i svim drugim važnim međunarodnim faktorima, uvereni da je to jedini način da se do rešenja zaista i dođe".

Tadić je naveo da je proces usaglašavanja rezolucije sa EU počeo još 26. jula kada je na sednici Skupštine Srbije obećao razgovor sa EU i ostalim važnim faktorima u međunarodnoj zajednici.

"Stalni kontakti sa predsednicima i premijerima pet zemalja, članica EU, koje nisu priznale nezavisnost Kosova i rad na predlogu sa predstavnicima svih drugih zemalja, doveli su do kompromisa i zajedničke rezolucije Srbije i EU koja će omogućiti dijalog za rešenje kosovskog pitanja koje će biti potvrđeno u Savetu bezbednosti UN", izjavio je predsednik Srbije.

Od samog početka zalagali smo se, dodao je Tadić, za razgovore kako bismo došli do resenja za Kosovo i Metohiju još od 2005. godine i to dosledno radimo i danas.

Rasprava i glasanje u Generalnoj skupštini UN o predlogu rezolucije o Kosovu zakazani su za 9. septembar.

   

Ešton: Rezolucija za dijalog i evropsku perspektivu Srbije


Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je danas da usvojeni zajednički predlog rezolucije 27 zemalja EU i Srbije za raspravu o Kosovu u Generalnoj skupštini UN "predstavlja odraz naše zajedničke predanosti evropskoj perspektivi Srbije".

Ketrin Ešton je naglasila da će usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN omogućiti "važan početak dijaloga između Beograda i Prištine".

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU je "toplo pozdravila" saopštenje predsednika Srbije Borisa Tadića o sledećim koracima u Generalnoj skupštine UN oko predloga rezolucije o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde (MSP) o Kosovu.

"Taj predlog rezolucije će sada biti rezolucija koju je podnelo 28 evropskih zemalja. Svih 27 zemalja članica EU i Srbija će biti kosponzori ovog predloga rezolucije. Mi smo zajedno radili sa Srbijom i taj ishod danas je odraz naše zajedničke predanosti evropskoj perspektivi Srbije", istakla je Ketrin Ešton.

Prema saopštenju kabineta Ketrin Ešton, ta njena izjava je usledila "posle sporazuma EU i Srbije da zajednički podnesu Generalnoj skupštini UN rezoluciju u vezi sa savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Kosovu".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Boris Tadić, Ketrin Ešton

Institucije: UN, Vlada Srbije, EU


Unesite tekst komentara:

08. septembar 2010. 20:51:43

| Ime

0

Tadic bi mogao da proslavi ovu diplomatsku pobedu 10 oktobra u parku kod Manjeza.

08. septembar 2010. 20:51:22

| sasa

0

kapitulacija-pobeda Vuka i Cede

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
 • Ešton: Dijalog Beograd-Priština samo uz pomoć EU, ne UN

  11. sep 2010.

  Brisel, Beta

 • Tadić: Nema mesta trijumfalizmu, ali ni defetizmu

  11. sep 2010.

  Beta

 • Bajatović: Gas treba da poskupi

  11. sep 2010.

  Beta

Povezani naslovi