emg home
RSS

Žbogar: U ponedeljak novi korak ka integraciji Srbije u EU

12. septembar 2010. | 16:20 19:11

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Slovenija je na ministarskom zasedanju Evropske unije zatražila da se u ponedeljak na redovnom susretu šefova evropskih diplomatija da "zeleno svetlo" za novi korak ka uključivanju Srbije u članstvo EU, izjavio je šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar.Žbogar je u Briselu rekao da je da je to predložio svojim kolegama u EU na nezvaničnom sastanku.

Slovenački ministar je objasnio da je od predsedavajućeg EU, Belgije, zatraženo da proveri i da li bi Holandija, izgleda poslednja članica EU koja se nije izjasnila o novom koraku ka integraciji Srbije u EU, prihvatila da se to učini u ponedeljak.

Ako to ne bi bio slučaj, o tome bi se raspravljalo ponovo u oktobru, naveo je Žbogar.

Žbogar je precizirao da bi to značilo da Savet ministara EU zatraži od Evropske komisije da razmotri zahtev Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

Prema rečima slovenačkog ministra, "postoje većinsko mišljenje" da Evropska unija posle konstruktivnog delovanja Srbije u pripremi rezolucije o Kosovu u UN, što pre treba da učini korak dalje u otvaranju evropskih vrata Beogradu.

"Ja sam predložio da Savet (ministara EU) za opšte poslove već u ponedeljak donese odluku oko tog zahteva (Srbije), a to znači da ga prosledi Evropskoj komisiji", rekao je slovenački ministar.

U raspravi o Srbiji, prema izvorima zasedanja, nije učestvovala Holandija, čija je vlada u ostvaci, a koja je dosad davanje saglasnosti za dalje korake ka članstvu Srbije u EU uslovljavala punom saradnjom Beograda s Haškim sudom.

Za vladu u Hagu to je dosad značilo da mora biti uhapšen i Haškom sudu izručen optuženi Ratko Mladić.

Slovenački izvori su preneli da je predsedavajuća EU, Belgija, prihvatila da u ponedeljak na redovnom zasedanju ministara Unije proveri da li je i Holandija spremna da prihvati mišljenje praktično svih ostalih članica Unije da treba Evropskoj komisiji naložiti izradu "mišljenja" o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Žbogar je podvukao da se od Holandije očekuje "spremnost i konstruktivnost kakvu su u raspravi o rezoluciji o Kosovu iskazale pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova".

"Evropska unija, naime, mora poslati pravi signal", zaključio je šef slovenačke diplomatije".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evrointegracije

Ličnosti: Samuel Žbogar

Institucije: EU


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Radnici čačanske čipsare od sutra u štrajku upozorenja

    14. sep 2010.

    Čačak, Beta

Povezani naslovi