emg home
RSS

Sejdiju: Rezolucija UN-a kraj iluzija za razgovore o statusu

12. septembar 2010. | 11:44 17:40

Izvor: Beta

Grad: Priština

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN-a o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde, predstavlja kraj pretenzija za razgovore o statusu ili podeli Kosova.Sejdiu je na konferenciji za novinare na aerodromu Priština rekao da rezolucija "ne samo da prima k znanju, već jednostavno prihvata (mišljenje MSP) i predstavlja kraj svim pretenzijama i iluzijama o razgovorima o statusu Kosova".

Govoreći o pozivima za pregovore Kosova i Srbije, kosovski predsednik rekao je da je Kosovo uvek bilo spremno za razgovor, ali u svojstvu dve suverene i nezavisne države.

"Kosovo nikada nije izbegavalo da razgovara o temama od interesa za građane dve suverene države i mi ćemo naravno sarađivati", rekao je Sejdiu.

Prema njegovim rečima, među temama o kojima se može razgovarati su sloboda kretanja, borba protiv organizovanog kriminala, kao i pitanja povratka, sudbine nestalih osoba, ekonomske i regionalne saradnje i drugim temama, kako je dodao, bitnim za saradnju dve države.

Sejdiu je rekao da se tokom boravka u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN-a sastao sa brojnim predstavnicima islamskih zemalja.

   

Tači: Povlačenje rezolucije gubitak pred početak bitke


Kosovski premijer Hašim Tači ocenio je danas da je povlačenje prvobitne rezolucije Srbije o Kosovu u stvari "gubitak bitke pre njenog početka".

Na konferenciji za novinare na prištinskom aerodromu na povratku iz poseta Njujorku i Kataru, Tači je ocenio izuzetno značajnim događajem usvajanje rezolucije koju su Generalnoj skupštini UN predložile zemlje Evropske unije i Srbija.

Prema njegovim rečima, rezolucija usvojena na Generalnoj skupštini UN treba da zatvori poglavlje sukoba između Kosova i Srbije i da otvori novo poglavlje "međudržavne saradnje između dve zemlje".

Kosovski premijer smatra da je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde pravno legitimisanje nezavisnosti Kosova i da ono predstavlja novi politički i diplomatski uspeh države Kosovo.

"Nova rezolucija GS UN će dovesti do konsolidacije i jačanja države Kosovo i njenih institucija, regionalne saradnje ali i novih priznanja za državu Kosovo", rekao je Tači.

On je istakao da Vlada Kosova pozdravlja činjenicu da je i Srbija prihvatila predloženu rezolucija, "što je u neku ruku i priznanje države Kosovo od strane Srbije".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Rezolucija o Kosovu

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Hašim Tači, Fatmir Sejdiju


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Radnici čačanske čipsare od sutra u štrajku upozorenja

    14. sep 2010.

    Čačak, Beta

Povezani naslovi